Akcionář žaluje vedení Motoroly, že chce skupinu prodat

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 8. 2011 10:14
Majitel akcií Motoroly žaluje vedení za to, že plánuje společnost prodat Googlu

Wilmington - Akcionář Motoroly žaluje svou společnost za to, že se výrobce telefonů stane součástí Googlu. Akvizice podle něj majitele akcií poškodí, investor proto žádá její zastavení.

Informovala o tom agentura Reuters. Odvolává se na dokumenty, které žalobce v úterý předložil obvodnímu soudu ve státě Illinois.

Obchod se podle investora Johna W. Keatinga uskutečnil pod cenou, a to i přesto, že Google za každou akcii zaplatil třiašedesátiprocentní prémii.

Akcionáři přijdou o zisk

V žalobě Keating obviňuje vedení Motoroly Mobility z porušení jejich povinností vůči akcionářům.

Investor tvrdí, že plánovaná transakce majitelům akcií zabrání jakkoliv využít očekávané oživení společnosti. Motorola Mobility podle něj zrovna začala sklízet ovoce z restrukturalizace, ke které ve společnosti letos došlo. Pokud ovšem dojde k prodeji skupiny, akcionáři o možný zisk přijdou.

"Namísto toho bude z jakéhokoliv ekonomického zlepšení těžit Google," uvádí Keating.

Vzhledem k tomu, že podal stížnost jménem všech akcionářů Motoroly, žádá o status hromadné žaloby.

Kromě vedení generálního ředitele a devíti členů dozorčí rady Motoroly Mobility podal investor žalobu i na Google. Zástupci Googlu a Motoroly Mobility se k žalobě odmítli vyjádřit.

Největší akvizice Googlu

Podle agentury Reuters představují podobné žaloby rutinu, neboť k nim dochází téměř pokaždé, když se jedna společnost rozhodne převzít druhou.

Dohodu o převzetí Motoroly Mobility, která se od společnosti Motorola oddělila začátkem letošního roku, společnosti podepsaly v pondělí.

Pokud k dokončení akvizice dojde, bude se jednat o největší obchod v dějinách Googlu. Za nákup americké společnosti chce hotově zaplatit 12,5 miliardy dolarů.

Podle analytiků se ovšem Googlu vynaložit tuto částku vyplatí. Spolu s nákupem Motoroly Mobility totiž získá také okolo 17 tisíc patentů. Ty mohou výrobci softwaru Android, který využívají chytré telefony, pomoci ve sporech s největšími konkurenty, jimiž  jsou Apple a Microsoft.

 

Právě se děje

Další zprávy