Akcie Facebooku má za sebou první úspěšný den

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
23. 5. 2012 22:25
Během celého dne se držela v plusu a nakonec uzavřela nad třemi procenty v plusu
Foto: Reuters

New York - Vypadá to, že akcie sociální sítě Facebook bude ráda chodit proti proudu.

Zatímco v pondělí zaznamenala desetinový propad ceny navzdory rekordnímu růstu indexu Nasdaq v letošním roce, nyní se vývoj obrátil.

Během první hodiny středečního obchodování kurz akcie Facebooku přidával zhruba tři procenta, aby jí zakončil s růstem o necelých pět procent a cena se tak ze startovacích 31 dolarů posunula zhruba o dolar a půl výš. Index burzy Nasdaq, kde se s akcií obchoduje, byl naopak v červených číslech (přes procento v mínusu), když kopíroval vývoj ostatních světových akciových trhů.

Na konci středečního obchodování si akcie Facebooku mohla odškrtnout první úspěšný den - vrostla o 3,23 % (přesně jeden dolar) a uzavřela na ceně 32 dolarů za akcii. V zelených číslech nakonec skončil i celý index Nasdaq, když přidal skromných 0,39 %.

Po zahájení obchodování v pátek akcie udržela upisovací cenu, když skončila těsně nad 38 dolary, během pondělí a úterý z ní ale umazala zhruba pětinu.

Za poměrně překvapivým vývojem podle spekulací stojí hlavně podivné chování investiční banky Morgan Stanley, která měla emisi Facebooku na newyorskou burzu na starosti a těsně před zahájením obchodování zhoršila vyhlídky hospodaření největší sociální sítě. Dle zpráv agentury Reuters za to banka i Facebook budou čelit žalobám.

Ty se nevyhnou ani burze Nasdaq, která zase při startu obchodování selhala technicky.

 

Právě se děje

Další zprávy