Akcie Evropy a Číny uzavřou letošek celoročním propadem

ČTK ČTK
30. 12. 2011 11:50
Evropské akcie propadnou o 10 procent, čínské čeká nejhorší pokles od finanční krize
Foto: Reuters

Frankfurt/Peking - Evropské akcie zahájily dnešní obchodování mírným nárůstem díky příznivým ekonomickým údajům ze Spojených států. Směřují však k celoročnímu propadu o více než deset procent.

Nejprudší celoroční pokles od globální finanční krize v roce 2008 letos utrpěly také čínské a hongkongské akcie.

"Ekonomické údaje z USA byly přijaty příznivě," uvedla analytička Veronika Pechlanerová z investičního fondu Ashburton European. "Favorizujeme energetické tituly, jejichž vysoký dividendový výnos považujeme za atraktivní," dodala.

Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po začátku dnešního obchodování posílil o 0,3 procenta na 996,08 bodu. Je tak na cestě k celoročnímu poklesu o zhruba 11,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Čínský růst zpomalí pod devět procent

Čínskou a hongkongskou burzu tlačily dolů rostoucí obavy ohledně vývoje čínské i světové ekonomiky a chaos na světových finančních trzích. Čínský jüan dnes naopak uzavřel na novém rekordním maximu vůči americkému dolaru. Za celý rok tak zpevnil téměř o pět procent.

Hlavní index čínských akcií Shanghai Composite dnes sice posílil o 1,2 procenta na 2199,4 bodu, za celý rok se však propadl o 21,7 procenta. Celoroční ztráta hongkongského indexu Hang Seng činila 20 procent, napsala agentura Reuters.

Dolar se dnes propadl na 6,2940 jüanu ze čtvrtečních 6,3193 jüanu. Obchodníci předpokládají, že čínská měna bude zpevňovat také v příštím roce. Kritici v čele se Spojenými státy již dlouhou dobu obviňují Peking z toho, že uměle udržuje kurz čínské měny na nízké úrovni, aby podpořil konkurenceschopnost čínských exportérů.

Čínský hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 9,1 procenta, tedy nejpomalejším tempem za dva roky. V příštím roce se očekává zpomalení růstu pod devět procent. Na čínské hospodářství má negativní dopad slábnoucí poptávka po čínském exportu, která je důsledkem nepříznivých ekonomických podmínek ve Spojených státech a Evropě.

"Pro letošní rok byla příznačná evropská dluhová krize. Vývoj trhů v příštím roce bude záležet na politicích a na tom, jak zrealizují lepší rozpočtovou integraci eurozóny," uvedla Pechlanerová.

Americká asociace prodejců nemovitostí ve čtvrtek uvedla, že rozjednaný prodej domů ve Spojených státech byl v listopadu nejvyšší za jeden a půl roku. Náladu na trhu podpořily rovněž příznivé údaje o průmyslové aktivitě na Středozápadě USA

 

Právě se děje

Další zprávy