Airbus potřetí zvítězil nad Boeingem v počtu zakázek

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
17. 1. 2011 12:32
Poptávka po letadlech se v loňském roce rychle zvýšila, vítězství Airbusu bylo těsné.
Airbus v loňském roce neslavně proslavila i havárie motoru letadla Qantas.
Airbus v loňském roce neslavně proslavila i havárie motoru letadla Qantas. | Foto: Reuters

Toulouse - Nové kolo souboje mezi dvěma největšími prodejci letadel má vítěze. V ročníku 2010 se už potřetí za sebou stal vítězem v počtu zakázek evropský Airbus.

Přitom ještě v listopadu za svým americkým konkurentem, firmou Boeing, zaostával.

Jak Airbus oznámil, získal v loňském roce zakázky na  celkem 644 v katalogové hodnotě 84 miliard dolarů. Jeho vítězství bylo těsné, americký konkurent uzavřel loňský rok s 625 prodanými letouny.

Po odečtení zrušených zakázek dodal Airbus 574 letadel, Boeing 530 strojů. Airbusu ale zvítězil až v prosinci díky vlně nových objednávek z mladých rostoucích trhů světa. Získal na trhu velkých civilních letadel podíl 52 procent

Ve srovnání s předcházejícím rokem si obě společnosti výrazně polepšily. Za rok 2009 totiž Airbus prodal jen 271 letadel, Boeing 142 letadel.

Výsledky obou společností však dokazují silné oživení trhu po jednom z nejhlubších propadů v historii leteckého trhu.

Airbus už poosmé zvítězil i v počtu letadel, které zákazníkům za rok reálně dodal - loni jich bylo 510, o 12 víc než o rok dřív.

Generální ředitel Airbusu Tom Enders odhadl, že firma zvýší letos dodávky na 520-530 strojů a ještě více letadel se jí podaří prodat. Celkové tržby Airbusu loni podle Enderse dosáhly "asi 30 miliard eur" po předloňském výsledku 28,1 miliardy eur.


 

Právě se děje

Další zprávy