AIG prodá pojišťovnu Alico s pojištěnci z 50 zemí světa

Petr Jemelka Petr Jemelka
8. 3. 2010 15:52
AIG prodává kapitál, aby mohla vracet dluhy federální vládě

New York - Životní pojišťovna Alico mění majitele. Americká společnost AIG oznámila, že ji za 15,5 miliard dolarů prodá do rukou konkurence - společnosti MetLife. 

Ta je v současné době největším poskytovatelem životního pojištění ve Spojených státech.

Prodej divize Alico, která působí v padesáti zemích světa, má mateřské AIG pomoci splatit závazky, které si vytvořila přijímutím finanční pomoci z protikrizového stimulačního programu Obamovy administrativy. Podle serveru BBC zaplatí konkurenční MetLife za Alico celkem 6,8 miliard dolarů v hotovosti a zbylých 8,7 miliard dolarů uhradí v akciích.

Americká vláda  pomohla AIG v září 2008, kdy společnosti poskytla finanční injekci v hodnotě 85 miliardy dolarů. To ale nebyla jediná pomoc od federální vlády, a tak celkové závazky dosáhly výše 182 miliard dolarů. 

AIG rozprodává co může

Informace o prodeji divize Alico přichází pouhý týden poté, co AIG oznámila své rozhodnutí prodat svou dceřinou společnost AIA, jež poskytuje životní pojištění na asijských trzích. Kupcem je britská skupina Prudential  a cena 35,6 miliard dolarů.

Prodejem kapitálu chce vedení AIG získat finanční prostředky na splacení 182,2 miliard dolarů ze svých závazků vůči americké vládě. Současně by management rád splatil závazky vůči newyorkské federální rezervní bance. Té AIG dluží devět miliard dolarů.

„Prodejem pojišťoven Alico a AIA získáme přibližně 50,7 miliard dolarů. 31,5 miliard by mělo být v hotovosti a dalších zhruba 19,2 miliard bychom měli získat v cenných papírech, které budeme v průběhu času prodávat. Obě transakce nám pomohou v naší snaze o restrukturalizaci a zefektivnění procesů ve firmě," vysvětlil předseda představenstva Harvey Golub.

 

Právě se děje

Další zprávy