AIG čeká rekordní ztrátu. Chce opět pomoc od vlády

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
24. 2. 2009 11:26
Americká pojišťovna očekává za poslední čtvrtletí ztrátu 60 miliard dolarů

New York - Americký pojišťovací gigant AIG čeká za poslední kvartál ztrátu ve výši 60 miliard dolarů. To by bylo nejvíce ve firemní historii USA. Pojišťovna už proto začala jednat s vládnou o další pomoci, píše agentura Reuters.

Americká vláda zachraňovala společnost již dvakrát. Celkově od státu dostala injekci ve výši 152 miliard dolarů. Očekávaná ztráta AIG by nyní přesáhla i 54miliardový propad firmy Time Warner z roku 2002.

Nejnovější kolo jednání s vládou zahrnuje možnost dalších financí pro pojišťovnu a její obchody s dluhovými cennými papíry. Situace je však zatím nejistá a ve hře jsou i další možnosti. Podle agentury Bloomberg by AIG mohla vyměnit prioritní akcie vlastněné vládou za běžné akcie.

Podle americké stanice CBNC, která zveřejnila informaci o jednání s vládou jako první, ztrátu AIG způsobily odpisy investic do komerčních realit a dalšího majetku. Vedení pojišťovny se má sejít v neděli, aby vypracovalo dohodu s vládou. Pokud se pojišťovna s vládou nedohodne, je AIG připravena na bankrot, uvedla CNBC.

Výsledky hospodaření má podle médií pojišťovna zveřejnit příští pondělí.

AIG podle světových agentur obdržela nabídky na odkup divize American Life Insurance od pojišťoven MetLife a Axa. MetLife nabízí 11,2 miliardy dolarů, tato částka by se však kvůli zhoršení finančního zdraví divize mohla snížit až na osm miliard. Nabídka pojišťovny Axa není známá.

Axa se ke zprávě odmítla vyjádřit a v AIG a MetLife nebyl podle agentur k zastižení nikdo, kdo by se k ní vyjádřil.

 

Právě se děje

Další zprávy