Agentura S&P snížila rating potápějícího se Irska

ČTK ČTK
24. 11. 2010 8:37
Irsko požádalo o pomoc, zřejmě přesáhne 80 miliard eur
Foto: Reuters

Dublin - Mezinárodní ratingová agentura Standard &  Poor's Ratings Services snížila rating dlouhodobých závazků Irska na stupeň A, zatímco dosud hodnotila závazky země známkou AA minus.

Rating krátkodobých závazků agentura snížila na stupeň A-1 z dosavadního stupně A-1 plus. Oba ratingy agentura zařadila do režimu pozorování s negativním výhledem.

Beze změn na stupni AAA zatím agentura nechává hodnocení transferů a konvertibility. Na tomto stupni jsou ale automaticky zařazeny všechny země eurozóny.

"Nižší rating odráží náš názor, že irská vláda bude muset na svá bedra vzít další náklady spojené s dalším pumpováním kapitálu do problematického bankovního systému Irska," vysvětlil krok ratingové agentury její analytik Frank Gill.

"Očekáváme, že vláda bude mít přístup ke společnému úvěrovému programu Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu," dodal.

Snížení hlavního ratingu Irska ovlivňuje všechny instituce, jejichž hodnocení je odvozeno od hodnocení země. Žádný státní subjekt v zemi nemívá vyšší rating než země, kde působí.

Adekvátně se tedy snižuje rating Národního úřadu pro správu aktiv (NAMA), stejně jako rating nezajištěných dluhopisů irských bank, za které ručí vláda.

Irsko v neděli požádalo eurozónu a Mezinárodní měnový fond o zahraniční pomoc. Ta byla zemi ještě týž den přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena.

Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč). Dnes vláda v parlamentu představí návrh úsporných opatření pro příští čtyři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy