Aerolinky hledají cestu k ziskům

dkl, ČTK
1. 11. 2006 14:00
Ženeva - Letecký průmysl se dostává z nejhoršího. Cestujících i nákladu přibývá, přesto bude znovu ve ztrátě.
Foto: Turkish

Z tvrdého zásahu, který obdržely aerolinie po 11. září roku 2001, se zatím nedovedly "oklepat". Přesto se situace lepší a celková ztráta leteckých společností se snižuje.

Po miliardách k zisku

Ještě v půlce loňského roku asociace sdružují dopravce IATA předpovídala ztráty na osm miliard dolarů. Firmám se ale slušně dařilo a rok 2005 pro ně znamenal pouze minus šest miliard.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pro letošek by to mohlo být dokonce jen 1,7 miliardy v záporu. Výsledky to nejsou příliš optimistické, přesto i snižování ztráty je dobrým signálem.

Asociace IATA navíc předpovídá, že v příštím roce by se dopravci mohli po šesti letech masivních ztrát vrátit k zisku.

K tomu se za prvních devět měsíců  letos povedlo přepravit o téměř šest procent pasažérů více než loni, růst nákladní přepravy překročil pětiprocentní hranici.

Díky za levnou ropu

Generální ředitel IATA Giovanni Bisignani věří v lepší zítřky. Nedávné snížení ceny ropy pod šedesát dolarů je podle něj skvělým impulzem pro snižování nákladů leteckých dopravců.

Jen je potřeba nepolevit a stále zlepšovat výkonnost.

Za celosvětovým průměrem lehce pokulhávají největší české aerolinie ČSA. Těm se povedlo od ledna do září přilákat do svých letadel o 4,9 procenta pasažérů více než loni, a přepravily tak 4,2 milionů lidí.

Hlavní regiony pod průměrem

V asijsko-pacifickém regionu přeprava cestujících za tři čtvrtletí stoupla o 5,4 procenta a přeprava nákladů o 5,3 procenta. V Severní Americe se počet přepravených cestujících zvýšil o 5,7 procenta a nákladů o 5,9 procenta.

Letecký pohled na amsterdamské letiště Schiphol.
Letecký pohled na amsterdamské letiště Schiphol. | Foto: majesticmoose.net

V Evropě osobní přeprava vzrostla o 5,3 procenta, nákladní přeprava se zvýšila pouze o 2,1 procenta.

IATA zastupuje kolem 260 leteckých společností, které se na celkové letecké přepravě podílejí 94 procenty. Statistiky IATA nezahrnují údaje o vnitrostátní přepravě, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy