Aerolinie mají za sebou šťastný rok: nejméně pádů

Hana Vorlíčková
11. 7. 2007 8:30
Vloni letečtí dopravci převezli na pravidelných linkách 2,1 miliardy cestujících.
Foto: Lufthansa

Praha - V uplynulém roce došlo ve světě k 77 leteckým nehodám. Zemřelo při nich 855 lidí. Vyplývá to z nejnovější statistiky Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA.

I tak to byl v přepočtu na množství přepravených osob zatím nejbezpečnější rok v historii letectví.

Letadlem cestuje každým rokem více lidí. Jen loni jich dopravci převezli na pravidelných linkách 2,1 miliardy. To je oproti uplynulému roku  růst o více jak čtyři procenta. Na nepravidelných linkách, tedy na charterových letech, které dopravují pasažéry především na dovolenou, jich přitom po celém světě cestovaly další stamilióny.

Airbus A380
Airbus A380 | Foto: aircraftinfo.net

Nárůst cestujících je obrovský

Zájem o leteckou dopravu roste i letos. A to nejen v zahraničí, ale i v Česku. Například s ČSA se jen za první čtyři měsíce přepravilo více jak 1,5 miliónu cestujících - tedy o 3,4 procenta více než před rokem. Na pravidelných linkách přitom v tomto období cestovalo téměř 1,35 miliónu cestujících.

Rok od roku se zvyšuje i množství osob, které letadlem cestují na dovolenou. "Na základě naší analýzy odhadujeme, že každý

desátý Čech letos na dovolenou poletí.  Znamená to tedy meziroční nárůst o 1,4 procenta, a to především na úkor dopravy autem a autobusem . Důvodem je hlavně obrovská nabídka cenově výhodných leteckých zájezdů. Lidé se ale na dovolenou stále častěji dopravují i nízkonákladovými linkami, uvádí Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří.

To dokazuje i fakt, že řada nízkonákladových linek nabízí  v průběhu léta spojení s řadou středomořských míst.

Foto: Letiště Bratislava

Největší dopravci jsou z Ameriky

Celkový obrat leteckých společností v osobní letecké přepravě dosáhl vloni 187 miliard amerických dolarů. Na mezinárodních pravidelných linkách pak dopravci dosáhli zisku asi čtyři miliardy USD.

Pětice největších světových dopravců podle počtu přepravených lidí je ze Spojených států. Největší leteckou firmou je American Airlines. S ní loni cestovalo téměř sto miliónu pasažérů. Šestá je podle statistik IATA německá Lufthansa. Ta v uplynulém roce přepravila více jak padesát miliónů cestujících. Prvních pět míst patří Američanům díky vnitrostátní přepravě.

Pokud se statistika sestavuje podle počtu osob, které letěly na mezinárodních linkách, pak je největším světovým hráčem nízkonákladový Ryanair. Na jeho palubě letělo přes 40 miliónů pasažérů. Na druhém místě je Lufthansa a na třetím Air France. 

 

Právě se děje

Další zprávy