Aerolinie budou v plusu, na oslavu to ale není

Red eko, čtk
5. 6. 2007 10:07
Zisk aerolinií ve světě má být pět miliard dolarů
Foto: Boeing

Brusel/Praha - Léta hlubokých ztrát jsou za námi, těší se letecké společnosti po celém světě. Prvně po dlouhé době se jim podařilo vydělat vloni. A letos tomu nebude jinak, dokonce si výrazně polepší.

Podle čerstvých odhadů Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA) bude souhrnný zisk letecké dopravy na pěti miliardách dolarů. Vloni to byly necelé čtyři miliardy.

Generální ředitel asociace Giovanni Bisignani však současně varoval, že po letech ztrát a kvůli vysokému zadlužení firem nejsou čísla zatím důvodem k velkým oslavám.

"Jsme nyní odvětvím s obratem 470 miliard dolarů a zisk pět miliard dolarů je jen zlomkem. Vydáváme se správným směrem, avšak finanční díra je hluboká," řekl Bisignani. Upozornil, že jen dluh aerolinek nyní činí 200 miliard dolarů.

Bisignani dodal, že ke zlepšení výhledu zisku přimělo asociaci několik důvodů. Mimo jiné se zvyšuje produktivita a náklady aerolinek bez zahrnutí nákladů na pohonné hmoty se snížily o 15 procent. Zlepšení efektivity pomohlo odvětví odolat růstu cen pohonných hmot a firmám se daří udržet ziskovost i při cenách ropy kolem 70 dolarů za barel. Ještě před pěti lety aerolinky byly ziskové při ceně ropy kolem 20 dolarů za barel.

IATA minulý týden oznámila, že počet přepravených cestujících za první čtyři měsíce roku stoupl o 6,7 procenta. K růstu přispívá hlavně ekonomický růst v Asii a Evropě, napsaly agentury AP a Reuters.

IATA zastupuje kolem 260 leteckých společností, které se na celkové letecké přepravě podílejí 94 procenty. Do svých statistik nezahrnuje vnitrostátní přepravu.

 

Právě se děje

Další zprávy