ABN na rozcestí: stahuje svoji podporu Barclays

Dušan Klimeš, BBC
30. 7. 2007 10:22
Vedení nechá rozhodnutí na akcionářích
Britská banka Barclays zřejmě převezme svého rivala z Nizozemí ABN Amro. Tomu totiž hrozí nepřátelské převzetí, Barclays ho tedy "zachrání".
Britská banka Barclays zřejmě převezme svého rivala z Nizozemí ABN Amro. Tomu totiž hrozí nepřátelské převzetí, Barclays ho tedy "zachrání". | Foto: Reuters

Londýn/Amsterdam - Britská banka Barclays přišla o hlavní trumf ve svém boji o nizozemskou ABN AMRO. Ztratila podporu ze strany vedení této banky.

A to se jí může v boji o převzetí ABN stát osudným. Oproti konkurenčnímu konsorciu, které vede Royal Bank of Scotland (RBS), totiž nabízí o 3,5 miliardy eur méně.

Barclays se mohla spoléhat na "přímluvu" ze strany vedení ABN. To ale dnes oficiálně oznámilo, že nebude nadále vyjadřovat podporu ani jedné z nabídek.

Tím údajně chce zajistit "stejnou úroveň hry" mezi nabízejícími.

Zvyšování nabídek

Přitom Barclays si v minulém týdnu zajistila podporu i ze strany čínské a singapurské investiční společnosti. Ty měly dopomoci k tomu, aby britská Barclays mohla nabídnou větší část splátky v hotovosti.

Konsorcium RBS nabízí za ABN 71 miliard eur, tedy dva biliony korun.

Foto: Reuters
Největší fúze bank histore dojednána. Za dva biliony
Foto: LaSalle
Kontrakt za 72 miliard eur? Boj o ABN AMRO se rozhořel
Foto: Ondřej Besperát
Padla další nabídka na rekordní fúzi bank

Barclays přesto stále věří, že jejich nabídka bude pro akcionáře lákavá.

"Chápeme, že v tuto chvíli je pro vedení ABN AMRO složité dát akcionářům jasnou radu," řekl dle BBC jeden z členů představenstva Barcleys John Varley.

"Přesto jsme rádi, že jsme měli až do teď jejich podporu a věříme, že naše zvýšená nabídka přinese akcionářům nejvyšší hodnotu," dodává.

V prohlášení ABN AMRO se uvádí, že firma "nadále bude vyjednávat s oběma stranami, aby zajistila vyrovnanou úroveň soutěže a minimalizovala nejistotu spojenou s fúzí".

Výsledkem bitvy o ABN bude ale každopádně největší fúze v historii bankovnictví a vytvoření jedné z největších světových bank.

 

Právě se děje

Další zprávy