5000 euro. Nic dražšího na Slovensku hotově nekoupíte

ČTK ČTK
21. 8. 2012 14:59
Lidé by měli mít navíc povinnost oznamovat vysoké hotovostní platby
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Bratislava - Slovensko od příštího roku možná zakáže platby v hotovosti nad 5000 eur (124 500 korun podle současného kurzu koruny vůči euru). Všechny transakce obyvatel a podnikatelů nad tuto sumu by se pod hrozbou pokut až na výjimky měly realizovat prostřednictvím bezhotovostních převodů.

S návrhem přišlo ministerstvo financí v rámci boje proti daňovým únikům. Limit by tak byl zhruba třikrát nižší než v Česku, kde je limit hotovostních plateb stanoven na 350 000 korun. Podobné pravidlo platí i v dalších evropských státech.

"Zákon má pomoci omezit podvody v daňové oblasti i v boji proti daňovým únikům," uvedl mluvčí slovenského ministerstva financí Radko Kuruc. Opatření by mělo přispět k potírání případů vystavování fiktivních účetních dokladů, kterými si někteří podnikatelé prý snižují základ pro výpočet daně z příjmů. Ministerstvo financí si od zákona slibuje také ztížení podvodů při vyplácení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty (DPH).

Pro podnikatele pokuta až 150 000 eur

Předloha zákona počítá s tím, že v případě plateb v hotovosti nad stanovený limit by občané mohli dostat pokutu do 10 000 eur, podnikatelé až 150 000 eur. Nepomůže ani rozdělení plateb, ty se v rámci jedné transakce spočítají. Zároveň by pod hrozbou peněžité sankce měli všichni, kteří se dozvědí o porušení zákazu vysokých hotovostních plateb, oznámit tuto skutečnost úřadům. Bez limitu budou moci přijímat hotovost například banky, pošta, směnárny nebo exekutoři, kteří vymáhají peníze od dlužníků.

Část opozice s omezením hotovostních plateb souhlasí. Někteří politici se ale obávají, že zákon může zhoršit platební morálku firem. Podle odborníků na daně nový zákon nepostihne transakce, které se realizují bez vystavení dokladů a z nichž lidé nebo firmy neplatí daně.

Návrh na omezení hotovostních plateb přichází v době, kdy jednobarevný kabinet sociálních demokratů pod vedením premiéra Roberta Fica přišel v rámci plánu na ozdravení státních financí s návrhy na zvýšení daní. Po odhalení několika daňových podvodů parlament už schválil například přísnější předpisy týkající se DPH.

Vládní institut finanční politiky po srovnání efektivnosti výběru daně z přidané hodnoty na Slovensku a v jiných státech dříve v tomto roce odhadl, že v zemi pod Tatrami jen na této dani uniká 1,1 miliardy eur ročně. To představuje více než polovinu sumy, kterou chce vláda vybrat ze zvýšení daní, odvodů a z dalších opatření na snížení schodku veřejných financí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy