2013: Číně hrozí hospodářská deprese, varují ekonomové

Karel Toman
27. 9. 2010 13:15
Buď pokles způsobí toxická aktiva USA, nebo domácí přehřátí, propad ale zřejmě hrozí
Foto: Reuters

Cchaj-ťing - Čínská ekonomika spadne roku 2013 do deprese, neboli vleklého hospodářského poklesu. Podle serveru Caijing.com.cn to vyplývá z předpovědí ekonomů, kteří se nedávno sešli na jednání Světového ekonomického fóra v čínském městě Cchaj-ťing.

Pokles přijde opět ze Spojených států. Ty totiž ještě čeká dlouhá cesta, než se zbaví všech toxických aktiv vzniklých za finanční krize, což pravděpodobně povede k dalšímu poklesu světové ekonomiky včetně Číny řekl výkonný generální tajemník Čínské makroekonomické společnosti Wang Ťien.

Upozornil při tom na fakt, že špatné a nesplácené úvěry letos v USA položily už 127 malých a středně velkých bank. Odhaduje se, že celkem jich letos ve Spojených státech zbankrotuje 140.

Zpomalení Čína cítí už od jara

Podle ekonoma BNP Paribas Securities Čchena Sing-tunga tak roste riziko propadu na druhé dno. Světová ekonomika totiž příští rok poroste hlemýždím tempem a v příštích třech až pěti letech se proto dají očekávat konflikty na světovém trhu, které by globální růst mohly dál zpomalit.

BNP Paribas podle Čchena Sing-tunga předpovídá pro letošní rok růst světové ekonomiky na 4,6 procenta, pro příští rok pak 3,7 procentní růst. Spojené státy a Evropa však v příštím roce podle posledních předpovědí banky porostou jen o 1,6 respektive 1,1 procenta.

Podle ekonomů to čínskou ekonomiku může srazit do vleklé recese neboli deprese, píše Caijing.com.cn.

"Čínská ekonomika prokazuje známky stabilního zpomalení od druhého čtvrtletí tohoto roku a toto zpomalení pravděpodobně vyvrcholí roku 2013, kdy vlády - ať už Spojených států, Evropy nebo Číny - budou mít menší sílu a schopnost zachraňovat trhy," dodal generální tajemník Wang Ťien.

Po přehřátí může přijít tvrdé ochlazení

Scénář dvojího dna neboli křivky W hrozí Číně také podle profesora Wang Ťien-maa z China Europe International Business School. Spíš než v zámoří ale hledá chybu v domácí vládě, které se příliš nedaří zkrotit přehřátí čínské ekonomiky.

"Dvouciferný růst během následujících několika let by spustil opravdu bolestivý proces korekce ve tvaru křivky W. Pokud to vláda zanedbá a opět nechá ekonomiku, aby se přehřála, bude další velká krize. Nezapomeňte: úspěch může být matkou nezdaru," řekl v rozhovoru zvěřejněném na serveru Forbes India.

O tom, že se svět řítí do své třetí hospodářské deprese v dějinách, je přesvědčen například nositel Nobelovy ceny Paul Krugman.

"V ekonomické historii byla jen dvě období, která se svého času zhusta popisovala jako deprese: Roky deflace a nestability po panice roku 1873 (deprese, která začala ve Vídni a skončila nejdřív roku 1879, někde i později, pozn.red.) a roky masové nezaměstnanosti následující po finanční krizi let 1929 - 31," napsal Krugman v červnu ve svém sloupku pro New York Times.

Ani jedno období podle něj nemělo povahu soustavného poklesu. Epizody zlepšení ekonomiky však nikdy nebyly dostat dlouhé na to, aby vyvážily ztráty vzniklé během poklesu.

 

Právě se děje

Další zprávy