Světová ekonomika zrychlí, hrozbou je nízká inflace

ČTK ČTK
21. 1. 2014 17:16
MMF: Světová ekonomika letos zrychlí růst na 3,7 procenta a oživí z loňského útlumu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Washington - Světová ekonomika letos zrychlí růst na 3,7 procenta a oživí z loňského útlumu, kdy růstové tempo oslabilo na čtyřleté minimum tří procent. V aktualizovaném výhledu to předpovídá Mezinárodní měnový fond (MMF).

Instituce tím mírně zvýšila odhad z říjnové prognózy 3,6 procenta, a zlepšila tak výhled poprvé po dvouleté sérii zhoršování. Pro příští rok čeká měnový fond další mírné zrychlení na 3,9 procenta.

MMF konstatoval, že světová ekonomika začala sbírat v loňském druhém pololetí sílu. Vyspělé země podle očekávání celkově oživily, zatímco mladé tržní ekonomiky zaznamenaly posílení vývozu, i když jejich domácí poptávka zůstala utlumená.

Dynamika růstu se bude letos i nadále přesouvat od rozvíjejících se zemí k vyspělým ekonomikám, uvedl ke zprávě hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard. Podotkl, že mezi jednotlivými zeměmi a oblastmi přetrvávají značné rozdíly v růstových tempech a celkově je oživení stále slabé a nerovnoměrné.

Za hlavní nové riziko pro vyspělý svět a zejména západní Evropu považuje fond podle Blancharda příliš nízkou inflaci, která může podkopat růst.

Eurozóna přidá procento

Pro vyspělé země letos měnový fond zlepšil svou předpověď na 2,2 procenta po loňském tempu 1,3 procenta. Americká ekonomika by letos měla zvýšit tempo na předloňských 2,8 procenta z útlumu na 1,9 procenta v minulém roce. Pro příští rok ale MMF zhoršil svou předpověď pro USA na tři procenta.

Eurozónu čeká po loňském poklesu oživení a růst o jedno procento. Německo zrychlí na 1,6 procenta, slabší ale zůstanou ekonomiky zemí, které se nyní vymaňují z dluhové krize. Nejvýrazněji měnový fond dnes zlepšil prognózu pro Velkou Británii, které nyní předpovídá pro letošní rok růst o 2,4 procenta.

Rozvíjející se země jako celek se letos vrátí k více než pětiprocentní expanzi a příští rok dál mírně posílí. Čína sice zpomalí z loňských 7,7 procenta až na 7,3 procenta v roce 2015, MMF ale své prognózy pro druhou největší ekonomiku světa zřetelně zlepšil. Z útlumu pak výrazně oživí Indie.

Oblast střední a východní Evropy po loňském oživení bude letos a příští rok dál zrychlovat růst a napřesrok se jeho tempo dostane nad tři procenta. MMF však prudce zhoršil své předpovědi pro Rusko a další země Společenství nezávislých států.

Nebezpečí deflace

Za nové riziko pro ekonomický růst MMF označil nebezpečí velmi nízké inflace ve vyspělých zemích, zejména v eurozóně. Pokud se tam inflační očekávání dál sníží a inflace ještě víc klesne, vzroste tím dluhová zátěž zadlužených zemí a zvýší se reálné úrokové sazby, což bude mít negativní dopady na ekonomické oživení.

Podle MMF by v případě otřesů mohlo zesílit i nebezpečí deflace. Fond proto vyspělým zemím doporučuje, aby na vyhlídky zrychlení růstu nereagovaly předčasným ústupem od podpůrné měnové politiky. Ta je podle MMF stále nutná, protože vytížení produkčních kapacit je stejně jako inflace stále nízké a navíc ještě pokračuje ozdravování veřejných financí.

Evropská centrální banka by podle fondu měla uvažovat o dalších opatřeních na podporu ekonomiky a bankovního sektoru eurozóny.

 

Právě se děje

Další zprávy