Světlomety pro Hyundai se v Mošnově vyrábět budou. Firma dostane od státu 69 milionů za pozemky

ČTK ČTK
20. 10. 2015 17:01
Jihokorejská společnost Hyundai Mobis dostane od státu, mimo režim investičních pobídek, doplňkovou jednorázovou podporu zhruba 69 milionů korun. Dostane tak zpět peníze, které zaplatí Ostravě za pozemky. Ty přitom původně měla získat za symbolickou cenu. Investice, jejíž celková výše by měla být čtyři miliardy korun, má přinést 1000 nových pracovních míst. Podporu ale musí ještě schválit Evropská komise.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jihokorejská společnost Hyundai Mobis dostane od státu, mimo režim investičních pobídek, doplňkovou jednorázovou podporu zhruba 69 milionů korun. Zástupci společnosti se dohodli s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) na kompenzaci kupní ceny, kterou musí investor zaplatit za pozemky v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku.

Čtyřmiliardová investice firmy v ČR by tak měla být realizována. Podporu ale musí ještě schválit Evropská komise. Podmínkou EK je doložit, že společnost by bez této podpory projekt určitě v ČR nerealizovala. ČTK o tom informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Korejská společnost, která chce v Mošnově vybudovat závod na světlomety, už dříve uvedla, že poskytnutí podpory nebo adekvátní kompenzace ve stejné výši je podmínkou pro umístění investice v Česku.

Investice, jejíž celková výše by podle aktuálních informací měla být čtyři miliardy korun, by měla přinést 1000 nových pracovních míst. Závod bude vyrábět světlomety pro automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku a Kia v Žilině.

Dohoda se státem tak znamená, že jihokorejská firma v ČR nový závod skutečně postaví. "Již jsme včera (v pondělí) začali s terénními úpravami. Změna investiční smlouvy proběhne v průběhu příštího týdne," řekl ČTK zástupce společnosti Hyundai Mobis Ivan Leixner.

Ostravští zastupitelé minulý týden schválili kupní smlouvu na pozemky pro Hyundai Mobis. Společnost je koupila za 69 milionů korun.

Jihokorejský investor měl původně pozemky o rozloze přesahující 18 hektarů koupit za korunu za metr čtvereční, tedy přibližně 180 000 korun. Městu však k poskytnutí této investiční pobídky chybělo potřebné stanovisko EK a Hyundai Mobis začal tlačit na co nejrychlejší podpis kupní smlouvy na pozemky i bez tohoto souhlasu. Město takový postup odmítlo. EK se navíc nakonec k této formě podpory společnosti vyjádřila negativně, a obě strany se tedy poté dohodly na koupi pozemků za cenu odpovídající znaleckému posudku.

Společnost dohodnutou kupní cenu zaplatí ve splátkách. Od smlouvy může společnost odstoupit pouze do tří měsíců od vydání stavebního povolení, a to v takovém případě, že by formulace stavebního povolení investorovi neumožňovala investici uskutečnit.

 

Právě se děje

Další zprávy