Světelské sklárny musely kvůli Íránu propustit 180 lidí. Jen se po nich zaprášilo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 7. 2019 9:31
Světelské sklárny Crystalite Bohemia snižují počty pracovníků asi o 180. Většinou odejdou do konce srpna, někteří už skončili. Firma tento krok avizovala už zjara kvůli výpadku dodávek do Íránu. Situace na trhu se nemění, uvedl majitel společnosti Lubor Cerva. Na jaře v podniku pracovalo přes 700 lidí
Foto: Ludvík Hradilek

Cerva uvedl, že od záměru prodat světelský závod, který oznámil loni, upustil.

Sklárny jsou zaměřené na linkovou výrobu nápojového a dekorativního skla. Výpadek se týká dekorativních předmětů, pro něž byl Írán důležitým trhem. "V segmentu nápojového skla si vedeme velice dobře," uvedl Cerva. Dojednávané zakázky by měly zajistit výrobní náplň do konce roku.

Z propouštěných pracovníků podle Cervy už někteří odešli, protože měli zajištěnou práci jinde. I zbývajícím by měla pomoci nynější velká poptávka po pracovnících. "Situace je taková, že nám tam neustále chodí různé agentury a prosí o kontakty na ty lidi, protože je potřebují," řekl Cerva.

Nezaměstnanost ve Světlé nad Sázavou byla podle údajů ministerstva práce letos v březnu 2,6 procenta.

Sklárny podle Cervy připravují další investice. Ještě letos se budou týkat skladů a v první polovině příštího roku technologií se zaměřením na nápojové sklo. "Takže jestli se budeme vracet k nějakému navyšování počtu pracovníků, tak to nebude dřív, než řekněme, od června července příštího roku," řekl Cerva.

Crystalite Bohemia, a.s., měla loni podle zveřejněné výroční zprávy tržby za prodej výrobků a služeb včetně zboží 1,119 miliardy korun a vykázala zisk po zdanění 37,295 milionu Kč. Firma minulý rok v průměru zaměstnávala 731 lidí.

Světelské sklárny Cerva vlastní deset let. Původní podnik Sklo Bohemia s 1200 pracovníky patřil do zadlužené sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Výroba v nich skončila v září 2008 a na majetek byl prohlášen konkurz. Po uzavření podniku se nezaměstnanost ve městě dostala ke dvaceti procentům. Firma podnikatele Cervy závod koupila v roce 2009 a obnovila výrobu.

Součástí společnosti Crystalite Bohemia byla od roku 2013 do loňska i menší sklárna v Květné na Uherskohradišťsku, která teď funguje samostatně.

 

Právě se děje

Další zprávy