Svět se nástupu robotů bát nemusí, my však ano. Českou montovnu propouštění nemine

Iva Špačková Iva Špačková
14. 3. 2019 6:13
Roboti nejsou nepřátelé lidí, mohou jim naopak pomoci dělat sofistikovanější a lépe placenou práci. Ukazuje to průzkum náborové firmy ManpowerGroup o dopadech automatizace na fungování podniků. Inovačně postavené firmy vytvářejí díky digitalizaci nejvíce pracovních míst. Česko však v následujících letech podobný scénář nečeká. Výrobny orientované na monotónní dělnickou práci totiž o své zaměstnance robotizací přijdou. Dočasně, než se přemění na firmy s vyšší přidanou hodnotou. Podívejte se, jaké trendy svět čekají.
Foto: ManpowerGroup ČR, Revoluce dovedností

Změna profesí

Automatizace bude tlačit lidi k tomu, aby změnily svou profesi v rámci dovedností, které ovládají. Pokud to přijmou, mohou si polepšit.

Například mzdová účetní ve Spojených státech vydělává v současnosti 19 dolarů za hodinu (433 Kč/h) a musí se smiřovat s tím, že její obor čeká propouštění (-8,4 %). Jako univerzálněji zaměřená účetní si může vydělat 21 dolarů za hodinu (478 Kč/h) a mít jistotu, že obor bude nové lidi nabírat (+1 %). Pokud si své znalosti rozšíří ještě více, může se stát finanční analytičkou, vydělávat 41 dolarů na hodinu (934 Kč/h) a vědět, že podobně vzdělaných lidí je na trhu nedostatek (+11 %).

 

Právě se děje

Další zprávy