Svět se nástupu robotů bát nemusí, my však ano. Českou montovnu propouštění nemine

Iva Špačková Iva Špačková
14. 3. 2019 6:13
Roboti nejsou nepřátelé lidí, mohou jim naopak pomoci dělat sofistikovanější a lépe placenou práci. Ukazuje to průzkum náborové firmy ManpowerGroup o dopadech automatizace na fungování podniků. Inovačně postavené firmy vytvářejí díky digitalizaci nejvíce pracovních míst. Česko však v následujících letech podobný scénář nečeká. Výrobny orientované na monotónní dělnickou práci totiž o své zaměstnance robotizací přijdou. Dočasně, než se přemění na firmy s vyšší přidanou hodnotou. Podívejte se, jaké trendy svět čekají.
Foto: ManpowerGroup ČR, Revoluce dovedností

Svět vs. Česko

"Jsme místem jednoduché výroby. Automatizace tak je zde zatím zaměřena primárně na nahrazování rutinní práce, takže zatímco růst počtu zaměstnanců očekávají tři procenta firem, pokles v příštích dvou letech plánuje deset procent společností, které automatizují. V následujících dvou až třech letech tak tyto podniky bohužel budou propouštět a nezaměstnanost to může zhoršit až o několik procent," říká Jaroslava Rezlerová, šéfka ManpowerGroup ČR.

Česko tak podle čísel z průzkumu patří k jedněm z mála, kde společnosti kvůli struktuře ekonomiky očekávají úbytek pracovních sil kvůli automatizaci.

Podle Rezlerové to však nebude trvat dlouho, protože Česko má šikovné a technicky zručné lidi. "Jsme vnímáni jako potenciální technická a technologická země s dobrou technicky orientovanou vzdělávací tradicí. Investoři mají jistotu, že se zde mohou spolehnout na kvalitu, přesnost a preciznost. S tím se dá v rámci tréninků či školení dobře pracovat, a zahraniční společnosti to vědí," vysvětluje Rezlerová.

 

Právě se děje

Další zprávy