Svět se nástupu robotů bát nemusí, my však ano. Českou montovnu propouštění nemine

Iva Špačková Iva Špačková
14. 3. 2019 6:13
Roboti nejsou nepřátelé lidí, mohou jim naopak pomoci dělat sofistikovanější a lépe placenou práci. Ukazuje to průzkum náborové firmy ManpowerGroup o dopadech automatizace na fungování podniků. Inovačně postavené firmy vytvářejí díky digitalizaci nejvíce pracovních míst. Česko však v následujících letech podobný scénář nečeká. Výrobny orientované na monotónní dělnickou práci totiž o své zaměstnance robotizací přijdou. Dočasně, než se přemění na firmy s vyšší přidanou hodnotou. Podívejte se, jaké trendy svět čekají.
Foto: ManpowerGroup ČR, Revoluce dovedností

Automatizace v Česku

V Česku si však zatím firmy dopad automatizace neumějí moc představit. Dvaadevadesát procent podniků si myslí, že zatím nebude žádný.

Z firem, které ve světě hodlají v následujících dvou letech automatizovat některé činnosti (41 %), 24 procent tvrdí, že vytvoří nová pracovní místa. V Česku plánuje automatizaci jen 22 procent firem a jen tři procenta z nich hodlají vytvářet nová místa.

Nejvíce přitom propuštění dopadne na výrobní podniky, a pak na administrativní místa ve zdravotnictví a státní správě (18 %, resp. 9 %).

 

Právě se děje

Další zprávy