Svět se nástupu robotů bát nemusí, my však ano. Českou montovnu propouštění nemine

Iva Špačková Iva Špačková
14. 3. 2019 6:13
Roboti nejsou nepřátelé lidí, mohou jim naopak pomoci dělat sofistikovanější a lépe placenou práci. Ukazuje to průzkum náborové firmy ManpowerGroup o dopadech automatizace na fungování podniků. Inovačně postavené firmy vytvářejí díky digitalizaci nejvíce pracovních míst. Česko však v následujících letech podobný scénář nečeká. Výrobny orientované na monotónní dělnickou práci totiž o své zaměstnance robotizací přijdou. Dočasně, než se přemění na firmy s vyšší přidanou hodnotou. Podívejte se, jaké trendy svět čekají.
Foto: Shutterstock

Jak zrychlit změny v Česku

Co pomůže tomu, aby roboti lidem v Česku ulehčovali práci a přitom neohrožovali jejich pracovní pozici? Podle Rezlerové by pomohly například tyto čtyři věci:

  • Školství: Školy by se měly zaměřit na to, aby se přestaly nutit děti biflovat se fakta, která jde lehce najít na internetu. Měly by je hlavně učit přemýšlet, analyzovat, komunikovat, dobře argumentovat a řešit vzniklé problémy. Do osnov by se dále mělo zařadit více hodin spojených s IT, například i základy programování.
  • Investiční pobídky: Stát by měl podporovat firmy, které vytvářejí sofistikovanou výrobu s vyšší přidanou hodnotu. Měl by je zvýhodňovat podobnými prostředky (snížení či odpuštění daní, přímá podpora, vybudování infrastruktury…) jako dříve podporoval vznik montoven. "Čím sofistikovanější firma by vznikala, tím vyšší podporu by měla mít," domnívá se Rezlerová.
  • Legislativa: Právní normy s příchodem robotů zatím nepočítají. Upravit je třeba řadu oblastí, například tu, která se zabývá zdaněním práce robotů. "Roboti nahrazují práci lidí a stát tím přichází o peníze, je potřeba to nějak řešit," zamýšlí se šéfka ManpowerGroup.
  • Profesní platforma: V Česku existuje řada profesních sdružení (Hospodářská komora ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR , Svaz průmyslu a dopravy ČR… ), které řeší problémy svých členů. Podle Rezlerové by se měli lidí z těchto sdružení spojit, komunikovat s vládou a předkládat jí konkrétní plány toho, co je potřeba změnit, aby se Česká republika stala díky automatizaci technologickou velmocí.
 

Právě se děje

Další zprávy