Svět se nástupu robotů bát nemusí, my však ano. Českou montovnu propouštění nemine

Iva Špačková Iva Špačková
14. 3. 2019 6:13
Roboti nejsou nepřátelé lidí, mohou jim naopak pomoci dělat sofistikovanější a lépe placenou práci. Ukazuje to průzkum náborové firmy ManpowerGroup o dopadech automatizace na fungování podniků. Inovačně postavené firmy vytvářejí díky digitalizaci nejvíce pracovních míst. Česko však v následujících letech podobný scénář nečeká. Výrobny orientované na monotónní dělnickou práci totiž o své zaměstnance robotizací přijdou. Dočasně, než se přemění na firmy s vyšší přidanou hodnotou. Podívejte se, jaké trendy svět čekají.
Foto: Shutterstock

Nástup robotů

Roboti nejsou nepřátelé lidí, mohou jim naopak pomoci dělat sofistikovanější a lépe placenou práci. Ukazuje to průzkum náborové firmy Manpower Group o dopadech automatizace na fungování podniků.

Inovačně postavené firmy vytvářejí díky digitalizaci nejvíce pracovních míst. Česko však v následujících letech podobný scénář nečeká. Výrobny orientované na monotónní dělnickou práci o své zaměstnance robotizací přijdou. Dočasně, než se přemění na firmy s vyšší přidanou hodnotou.

Dopady automatizace na fungování podniků zkoumala skupina ManpowerGroupu 19 000 zaměstnavatelů ve 44 zemích. Ptala se jich na následující otázky:

  • Jaký bude pravděpodobný dopad automatizace na počet jejich zaměstnanců v následujících 2 letech.
  • Jaké pozice budou v rámci jejich firmy nejvíce ovlivněny a kterých dovedností si nejvíce cení.
  • Jaké strategie zavádí, aby si do budoucna zajistili potřebné schopnosti a dovednosti.

Podívejte se, jaké trendy svět čekají.

 

Právě se děje

Další zprávy