"Válka má obrovský lidský dopad." Ikea zastavila veškeré aktivity v Rusku a Bělorusku

ČTK ČTK
3. 3. 2022 13:28
Švédská nábytkářská značka Ikea se rozhodla pozastavit všechny své aktivity v Rusku a Bělorusku. Oznámila to ve čtvrtek agentura AFP. Firma tak podobně jako řada dalších západních podniků reaguje na ruský útok na Ukrajinu. Opatření se dotkne téměř patnácti tisíc zaměstnanců, sedmnácti obchodů a tří výrobních závodů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Tato válka má obrovský lidský dopad a zároveň způsobuje výrazné narušení dodavatelského řetězce a obchodních podmínek. Proto jsme se rozhodli dočasně pozastavit aktivity Ikey v Rusku," uvedly ve společném prohlášení společnost Inter Ikea, která je majitelem značky Ikea, a firma Ingka Group, jež vlastní většinu obchodů Ikea.

V minulém finančním roce bylo Rusko desátým největším trhem značky Ikea. Maloobchodní tržby dosáhly 1,6 miliardy eur (41 miliard korun). Na jejích celkových maloobchodních tržbách se tak podílely čtyřmi procenty, uvedla agentura Reuters.

Tento týden už zastavil prodej v Rusku například švédský oděvní řetězec H&M či britští internetoví prodejci módy ASOS a Boohoo. Přerušení prodeje v Rusku oznámily také některé významné americké podniky, včetně technologické společnosti Apple, automobilky Ford a výrobce motocyklů Harley-Davidson.

 

Právě se děje

Další zprávy