Svaz průmyslu: Insolvenční řízení by měla řešit tripartita

ČTK ČTK
11. 6. 2014 14:33
Zástupci velkých zaměstnavatelů také navrhují zrušit neodvolatelnost soudců.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zástupci podnikatelů chtějí, aby se řešení problematiky neuspokojivého průběhu tuzemských insolvenčních řízení dostalo na jednání zástupců zaměstnavatelů, odborů a vlády. Novinářům to ve středu řekl místopředseda Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Juříček. Svaz současně podle něj navrhuje zrušit neodvolatelnost soudců.

To, že by se měla současnou situací v oblasti insolvenčních řízení zabývat tripartita, vítá také podle slov mluvčí Jany Kašparové Českomoravská konfederace odborových svazů.

Většina věřitelů nedostane nic

Na základě hloubkové analýzy insolvenčních řízení, kterou ve středu představila společnost InsolCentrum, bylo předloni uspokojeno jen 2,5 procenta nezajištěných věřitelů a 16 procent zajištěných věřitelů. V 58 procentech případů nezískají věřitelé ani korunu.

"Většina majetku podnikatelských subjektů mizí ještě před vyhlášením úpadku," uvedla jednatelka společnosti Jarmila Veselá.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je přesvědčen, že problém nespočívá v kvalitě právních předpisů, ale v jejich aplikaci a v přístupu justičních orgánů k rozhodování sporů. Soudci prý v řadě případů vykládají předpisy v rozporu s jejich obsahem, snaží se svými rozhodnutími tvořit zákony a nahrazovat tak zákonodárnou moc.

Kontrola soudců

V této souvislosti svaz zdůraznil, že soudci jsou jedinými zaměstnanci v České republice, kteří nejsou kontrolováni, mají doživotní definitivu ve své funkci, o své kárné odpovědnosti si rozhodují sami a jsou v důsledku toho všeho prakticky nepostižitelní.

"Je zapotřebí změnit zákon o soudech a soudcích, zejména pak zrušit neodvolatelnost soudců, založit osobní odpovědnost soudců za excesy při rozhodování a za jejich záměrnou nečinnost, zřídit samostatný orgán, který bude kontrolovat činnost soudců, a zajistit kontrolu odborné způsobilosti soudců při výkonu funkce," navrhl svaz.

Juříček upozornil na konkrétní případ, kdy následkem vadného rozhodnutí insolvenčního soudu skončil výrobní program subjektu Mora - Top, který spoluvlastnila jeho firma Brano Group. "Došlo k poškození ČR na světových trzích, poškození věřitelů, kteří mají pohledávku vůči nefungujícímu podniku, zániku 40 pracovních míst," dodal. Zvažuje podle svých slov to, že přesune sídlo firmy do Nizozemska, protože v tom případě by mohl žalovat stát formou arbitráže.

 

Právě se děje

Další zprávy