Svaz obchodu: Mluvit do médií o uvolnění, dokud není jisté, není fér

ČTK ČTK
19. 2. 2021 11:01
Vláda by se příště na změně opatření měla podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) nejdříve dohodnout, a teprve poté o ní mluvit do médií. Svým postupem podle svazu opět v mnoha lidech vzbudila naděje, když o otevření prodejen mluvila jako o hotové věci. Obchodníci znovu zbytečně investovali desítky milionů korun do přípravy na obnovení provozu.
Tomáš Prouza
Tomáš Prouza | Foto: Economia

Prezident SOCR Tomáš Prouza uvedl, že tento způsob jednání je nefér a vytváří další nedůvěru vůči vládě a jejím opatřením.

"Pan Prouza dobře ví, že jsme od pátku do neděle jednali s hejtmany a také na vládě o možnosti otevřít zbytek maloobchodu. Od pondělí jsem pokračoval v každodenním jednání o této možnosti s ministrem (zdravotnictví Janem) Blatným, jednali jsme veřejně se šéfem Asociace krajů, politickými představiteli. Zároveň jsme o všem korektně informovali a jednali se všemi svazy. Jasně jsme řekli, že otevření bude záležet na pandemické situaci," uvedl v pátek ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Téma chce příští týden znovu řešit a má řadu argumentů. "Dobře si uvědomuji situaci, ve které se většina obchodníků nachází. Zároveň ale taky musím respektovat epidemickou situaci," dodal.

Ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová uvedla, že otevírání restaurací a obchodů musí mít jasně daná pravidla, uvolnění opatření nesmí být jenom na krátkou dobu. "Opětovné otevírání a následné nepředvídatelné uzavírání obchodů zatěžuje obchodníky a provozovatele hospod dalšími náklady. Aktualizujeme proto koncept bezpečných restaurací, abychom byli připraveni a mohli spolupracovat s vládou. Restaurace jsou zavřené, ale lidé se nepřestali setkávat a rizika stále existují," sdělila.

Havlíček v pondělí řekl, že chce prosadit otevření všech obchodů od 22. února. V prodejnách měla platit přísnější opatření jako povinné respirátory pro personál. Vzhledem k pandemické situaci a šíření tzv. britské mutace koronaviru se kabinet podle něj dnes na mimořádném jednání domluvil, že obnovení provozu maloobchodu zatím odloží.

O tom, kdy bude zrušeno jaké opatření, rozhoduje podle Prouzy výhradně vláda na základě doporučení epidemiologů. "Otevření dalších obchodů od pondělí navrhoval ministr Havlíček, nikoliv obchodníci. My jsme připraveni - tak jako už celý rok - zajistit bezpečnost našich zákazníků i zaměstnanců," řekl Prouza.

Na obnovení provozu se připravovala třeba síť Knihy Dobrovský. Podle jejího marketingového ředitele Adama Pýchy zvýšila počet respirátorů, zajistila ochranné a hygienické prostředky. "Samozřejmě jsme museli řešit i sortiment prodejen a dozásobení zbožím. Některé provozovny jsou úplně zavřené dva měsíce, takže jejich otevření není úplně otázkou dne. To vše představuje náklady, které jsou v této době zásadní. Nicméně chápeme, že je situace vážná a predikce se mohou měnit ze dne na den," uvedl. Zákazníky je řetězec podle něj připravený dál obsluhovat v rámci svého e-shopu.

Svaz obchodu podle Prouzy navrhoval například povinné nošení respirátorů na veřejnosti, jako to zavedlo Rakousko. V některých obchodních centrech vznikají zázemí pro antigenní testování, aby jejich návštěvu lidé mohli spojit právě s testem, a zvýšilo se tak stále nedostatečné testování v ČR, uvedl dále Prouza.

Asociace nákupních center se s ministrem Havlíčkem dohodla, že respirátory FFP2 budou povinné pro všechny zaměstnance center, včetně pracovníků ochranky či úklidu. Plánovala také osvětu mezi zákazníky, některá centra podle předsedy výkonného výboru asociace Jana Kubíčka plánovala rozdávat respirátory návštěvníkům zdarma.

Otevření obchodů nepodporoval vzhledem k růstu počtu potvrzených případů koronaviru například ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Proti byl i ministr školství Robert Plaga (za ANO). Pokud má být podle něj prioritou otevírání škol, dříve by vláda neměla povolit uvolnění maloobchodu, uvedl ve čtvrtek.

Podle předsedy obchodního družstva CBA Romana Mazáka by se debata při současném vývoji pandemie neměla týkat pouze případného otevíraní maloobchodních prodejen, ale také televizních a letákových kampaní velkých nákupních řetězců, které stále lákají na slevy. "Považujeme za rozumné, aby veškeré reklamy na slevy na potraviny byly v době pandemie zakázané. Skutečnost, kdy se v televizi každých 20 minut objevuje reklama na pět supermarketů, je naprosto tristní," řekl v pátek Mazák.

Reklamy na slevy v obchodech podle Mazáka přispívají k extrémní mobilitě především seniorů, kteří kvůli akčním nabídkám jezdí mezi prodejnami a vystavují se riziku nákazy. Družstvo CBA v Česku sdružuje přes 1000 prodejen, hlavně na venkově.

Video: Otevření obchodů? Absurdní, rozvolnění je nesmysl, proti Sputniku nic nemám, říká imunolog Hořejší

Vláda tvrdý lockdown neudělá, protože se bojí a je populistická. Je to účinné opatření a 14 dní bychom to vydrželi, tvrdí imunolog. | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy