Prouza: Lidé kvůli obavám z budoucnosti nekupují dražší zboží. Panické nákupy opadly

ČTK ČTK
21. 4. 2020 12:56
Lidé přestávají nakupovat dražší zboží, vede je k tomu nejistota z budoucnosti. V obchodech tráví méně času, do normálu se až na výjimky vrátily objemy nákupů. Na úterní tiskové konferenci to řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Tomáš Prouza. Podle zjištění svazu byly i letošní Velikonoce obchodně slabší než loňské.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

"Zákazníci začínají omezovat dražší varianty zboží," řekl Prouza. Jako důvod nejčastěji uvádějí nejistotu z budoucnosti.

Potravinářské řetězce uvádějí, že po panických nákupech, kdy se lidé zásobovali trvanlivými potravinami, nyní kupují více čerstvých potravin. Kupují především ovoce, zeleninu a maso.

Díky tomu, že obchody s potravinami mohou být otevřené po celou dobu nouzového stavu, zůstaly podle Prouzy tyto obchody v zisku. Zároveň ale připomněl, že mají vyšší náklady spojení s bezpečnostními a hygienickými opatřeními, zvyšovaly také počty zaměstnanců.

Koronavirová krize vedla k rozvoji online supermarketů. Češi ve velkém nakupují potraviny na internetu, e-shopy s potravinami proto zvětšují sklady, přidávají termíny rozvozů, nabídku přizpůsobily také seniorům.

 

Právě se děje

Další zprávy