Suchá houska a káva nejsou snídaně, rozhodl soud ve sporu o benefit pro zaměstnance

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 3. 10. 2017 15:06
K plnohodnotné snídani patří kromě housky a teplého nápoje také máslo či pomazánka, případně sýr nebo salám, uvedl finanční soud v německém Münsteru. Spor se týkal dodatečné daně, kterou měla firma zaplatit za poskytování snídaně zaměstnancům.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Berlín - Suchá houska a k ní horká káva či čaj - tak vypadá v mnoha domácnostech snídaně v běžný pracovní den, kdy nezbývá příliš času před cestou do práce. Soud v západoněmeckém Münsteru ale nyní rozhodl, že suché pečivo a horký nápoj podle zákona žádnou snídaní nejsou. Informoval o tom server Spiegel Online.

Soud se tak neztotožnil s názorem finančního úřadu, podle něhož suchá houska a nápoj tvoří plnohodnotnou snídani, kterou zaměstnavatel musí odpovídajícím způsobem zdanit.

K plnohodnotné snídani patří kromě housky a teplého nápoje také máslo či pomazánka, případně sýr nebo salám, uvedl v rozsudku finanční soud v Münsteru.

Rozhodl tak ve prospěch softwarové firmy s 80 zaměstnanci, která svým pracovníkům a klientům dávala každé ráno k dispozici kolem 150 suchých housek a zdarma jim nabízela i kávu či čaj z automatu.

Finanční úřad firmě před časem vyměřil kvůli "bezplatnému poskytování jídla zaměstnancům ve formě snídaně" za léta 2008 až 2011 dodatečnou daň ve výši 1,50 až 1,57 eura (asi 39 korun) na každého zaměstnance a den.

Podle soudců z Münsteru se kvůli chybějící pomazánce či obloze nejednalo z daňového hlediska o snídani, ale pouze o občerstvení. To se sice musí rovněž zdanit, ale jen od určitého množství, které dotyčná softwarová firma nepřekročila.

 

Právě se děje

Další zprávy