Ceny v Česku jsou přehřáté, lidé se poohlížejí po domech v cizině. Láká hlavně moře

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 12. 8. 2021 11:41
Zájem Čechů o nemovitosti v zahraničí od začátku roku vzrostl o více než polovinu. Největší poptávka je po rodinných domech v Chorvatsku, lidé mají zájem také o nemovitosti ve Španělsku nebo Itálii. Vyplývá to z údajů realitního portálu Sreality.cz. Zahraniční nemovitosti jsou sice stále jen malou částí nabídky, zájem o ně ale dlouhodobě roste.
Chorvatsko, rouška, koronavirus, moře, ilustrační foto.
Chorvatsko, rouška, koronavirus, moře, ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Pandemie koronaviru ovlivnila poptávku nejen po tuzemských nemovitostech, o které je nyní větší zájem, ale také po těch zahraničních. Mezi prosincem 2020 a lednem roku 2021 jsme zaznamenali skokový nárůst počtu dotazů na nemovitosti v zahraničí, a to o 62 procent," uvedla datová analytička Seznam.cz Šarlota Smutná.

Největší zájem je, podobně jako u českých nemovitostí, o rodinné domy. Ty z celkového počtu zaujímají necelé tři pětiny. U bytů je to více než třetina, zbytek připadá na komerční nemovitosti a pozemky.

"Boom zájmu pozorujeme zejména o rodinné domy určené k rekreaci v zahraničí. O pozemky v zahraničí příliš velký zájem není. V tuzemském vyhledávání tvoří pozemky více než desetinu dotazů. Češi se stavění v zahraničí spíše obávají. Důvodem mohou být jiné stavební zákony i náročnější doprava s ohledem na dohled nad vznikající stavbou," doplnila manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz Hana Kořínková.

Podle lokality je nejčastěji zájem o rodinné domy v Chorvatsku, kde se poptávka meziročně zdvojnásobila. "Češi oceňují dobrou dojezdovou vzdálenost do Chorvatska i fakt, že místní jsou na Čechy zvyklí a cenové hladiny obou zemí si jsou podobné," podotkla Kořínková. Jako příklad v nabídce serveru uvedla vilu v městečku Povlja na ostrově Brač s užitnou plochou 136 metrů za 7,1 milionu korun.

Klienti mají zájem také o Španělsko, Itálii nebo Řecko. "Roli bezesporu hraje vzdálenost od Česka. Za povšimnutí ale stojí, že o nemovitosti na Slovensku moc velký zájem není. Stejně tak Německo moc neláká. Češi zjevně vyhledávají lokality s dobrým přístupem k moři, které Česku, ale i Slovensku či Německu nebo Polsku chybí," uvedla dále Kořínková. V nabídce serveru se podle ní objevují také nemovitosti například v Norsku, Egyptě, Thajsku, Albánii nebo Tunisku.

Deset zahraničních zemí, ve kterých Češi nejčastěji hledají domy na prodej:

Země Podíl (v pct)
Chorvatsko 25,8
Španělsko 13,6
Itálie 10,3
Řecko 6,8
Rakousko 4,8
Bulharsko 4,8
Slovensko 4,7
Černá Hora 3,1
Portugalsko 2,8
USA 2,8

Zdroj: Sreality.cz

Boom chalupaření pokračuje

V pandemii stoupl zájem rovněž o rekreační objekty - tedy chaty a chalupy - v tuzemsku. Mnozí lidé si je přitom začali přestavovat i na trvalé bydlení.

"Loni i letos je stále sílící zájem o nemovitosti tohoto typu. Velkou roli v tom má situace ve státě a nejistá vyhlídka cestování a zároveň zvyšující se komunikace z médií na toto téma, kde se hovoří obecně o velkém zájmu o tyto nemovitosti a vhodnou investiční příležitost. To psychologicky povzbuzuje ke koupi též ty, kteří ještě nejsou rozhodnutí," uvedla již začátkem letošního roku jednatelka společnosti Fincentrum Reality Andrea Daňhelová.

Poptávka po rekreačních objektech vzrostla minulý rok asi o třetinu, nárůst zájmu ovšem přetrvává i letos.

"Zájem o chalupy roste posledních několik let, což se odráží i na cenách. Situace ohledně koronaviru rovněž způsobila, že je vyšší poptávka po objektech, které v minulosti nebyly právě v kurzu. Dříve byly vyhledávány nemovitosti po rekonstrukci, ve skvělém technickém stavu. Dnes lidé více dbají na okolí, přírodu a více se prodávají nemovitosti před rekonstrukcí," doplňuje Tomáš Hejda, tiskový mluvčí realitní společnosti RE/MAX.

 

Právě se děje

Další zprávy