Studie: Počet bytů ke krátkodobému nájmu v Praze klesl v pandemii o 45 procent

15. 2. 2021 9:30
Počet bytů ke krátkodobému nájmu, zejména typu Airbnb, na pražském trhu od března do konce loňského roku klesl o 45 procent na 6216. Vyplývá to z údajů společnosti AirDNA. Počet je nejnižší za poslední tři roky, od kdy data eviduje. Podle zástupců realitních firem kleslo nájemné v centru Prahy o 20 až 40 procent a byt 2+KK se dá v Praze 1 pronajmout i za 10 000 korun měsíčně. 
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

V pondělí 1. března uplyne rok od prvního oficiálně zjištěného případu koronaviru v Česku. Následně zaváděná opatření proti jeho šíření prakticky zastavila příjezdy zahraničních turistů. Ti zejména v Praze hojně využívali krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Po určitém uvolnění v letních měsících přišla na podzim nová vlna zpřísňování.

"Prázdné byty Airbnb zahýbaly s cenami pronájmů v celé Praze. V centru města klesly o 25 až 30 procent, v celém městě v průměru o deset až 15 procent. Někteří majitelé nabídli byty výrazně pod cenou a přilákali tak do centra lidi, kteří by jinak bydleli spíše v okrajovějších částech. Byt 2+KK v Praze 1 si dnes můžete pronajmout i za 10 000 korun měsíčně, což je extrémně nízká cena," uvedl ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák. Podle něj toho využili především takzvaní singles a mladé páry, pro které není problém se stěhovat.

Re/Max eviduje v centru Prahy pokles nájemného o 30 až 40 procent. Podle Terezy Vrzákové z Re/Max G8 majitelé nechtějí garantovat příliš dlouhé nájmy s vizí oživení turismu a smlouvy uzavírají většinou na několik měsíců. "Ačkoliv jsou byty krásné a na pohled zajímavé, nejsou většinou zařízené na trvalé bydlení. Často chybí třeba úložné prostory nebo vybavená kuchyň. Tím pádem se do nich nestěhují klasičtí nájemníci. Jsou obsazovány studenty a dlouhodobě žijícími cizinci v Praze, kterým tyto nedostatky nevadí," doplnila Vrzáková.

Podle ředitele společnosti Fincentrum Reality Jaromíra Maška je zájemců o nájemní byty stále stejně, ovšem začíná se prodlužovat doba, než se vyhledá nový nájemník. To byl trend především posledního čtvrtletí loňského roku.

"Na portálu Sreality.cz jsme v každém měsíci loňského roku měli v nabídce více inzerátů bytů k pronájmu, než tomu bylo v roce předchozím. Pokud se podíváme na celková čísla, tak se v nabídce za minulý rok objevilo o více než 15 procent unikátních nabídek více. Objevilo se u nás hodně nových inzerátů malých bytů, které byly dříve pravděpodobně pronajímány prostřednictvím Airbnb," sdělila datová analytička serveru Seznam.cz Šarlota Smutná.

Regionální ředitel společnosti 4fin Karel Peter uvedl, že dlouho probíraná regulace Airbnb není kvůli covidu alespoň zatím třeba. "Oživení poptávky po tomto druhu ubytování můžeme očekávat nejdříve koncem tohoto roku v závislosti na tom, jak rychle budou státy postupovat s vakcinací obyvatel," dodal Peter.

Počet bytů k dlouhodobému pronájmu na pražském trhu na konci loňského roku naopak meziročně vzrostl o 105 procent na 13 627, vyplývá z údajů developerské společnosti Trigema a realitního serveru Flat Zone. Nejvíce bytů je v nabídce v Praze 5, zhruba 15 procent.

Video: Poskytovatelé Airbnb jsou jako mafie, policie se často do bytů nedostane, říká Městecký

V Praze je mafie poskytovatelů Airbnb, jsou to často cizinci, kteří v těch domech nikdy nebyli. Regulace je mediální hra, měly by se vymáhat zákony. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy