Banky dál vykazují část zisků v daňových rájích. Studie apeluje na přísnější opatření

ČTK ČTK
6. 9. 2021 12:46
Přední evropské banky nadále vykazují část svých zisků v daňových rájích. Vyplývá to ze studie, kterou v pondělí zveřejnila nezávislá výzkumná organizace EU Tax Observatory, na jejímž financování se podílí Evropská unie.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Studie zkoumala údaje o 36 předních evropských bankách z let 2014 až 2020. Organizace uvádí, že banky vykazují v daňových rájích zhruba 14 procent svých celkových ročních zisků, což odpovídá asi 20 miliardám eur (přes půl bilionu Kč). Procentní podíl zisků vykazovaných v daňových rájích se podle studie od roku 2014 drží bez větších změn.

Studie rovněž poukazuje na abnormálně vysokou ziskovost bank v daňových rájích. Tam vykázané zisky dosahují v přepočtu na jednoho zaměstnance zhruba 238 000 eur, zatímco v ostatních zemích pouze 65 000 eur. "To naznačuje, že zisky vykazované v daňových rájích jsou do nich převážně převáděny z jiných zemí, kde se poskytují služby," uvádí studie.

Podle studie budou zřejmě k zamezení využívání daňových rájů bankovním sektorem zapotřebí důraznější opatření, jako například zavedení globální minimální daně ze zisků se sazbou 25 procent.

V současnosti se pracuje na globální minimální dani se sazbou ve výši 15 procent. Organizace zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) začátkem července oznámila, že tento plán již podpořilo 130 zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy