Rizikovost dodávek 5G sítí mají řešit primárně operátoři, říká studie placená Huawei

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 17. 9. 2020 12:31
Česko by mělo posuzovat dodavatele technologií pro mobilní sítě 5G na základě technických kritérií při zachování mimořádné možnosti státu vyloučit dodavatelskou firmu na základě politického rozhodnutí, tvrdí studie advokátní kanceláře Toman & Partneři, kterou platila Huawei. Rizikovost dodavatelů by dle ní měli primárně hodnotit operátoři, kteří jsou za bezpečnost sítí zodpovědní, a nikoliv stát.
Elektromagnetické záření je tři metry od vysílače 5G sítě hluboko pod stanovenou normou. Na chodníku je ještě nižší. | Video: Jakub Heller, Blahoslav Baťa

Čínská Huawei podle Deníku N. nedávno zrušila svou žádost o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné u Národního bezpečnostního úřadu. Pro spolupráci s českými operátory při budování mobilních sítí 5G v Česku ale prověrku nepotřebuje. V roce 2018 před používáním softwaru i hardwaru od Huawei varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

I když zohlednění netechnických kritérii považuje studie za legitimní, upozorňuje, že jejich paušální aplikace bez přihlédnutí ke konkrétním okolnostem může způsobit vyloučení dodavatele, který v konkrétním případě nepředstavuje riziko pro bezpečnost 5G sítí. Navrhuje proto tzv. německý model, který kombinuje technické posouzení a následné politické posouzení za předem stanovených podmínek.

"Prioritou každého státu je zajištění bezpečnosti nově budovaných 5G sítí. To však neznamená, že bychom při tom měli rezignovat na dodržování základních zásad právního státu při posuzování dodavatelů, kteří se na jejich budování chtějí účastnit," uvedl Petr Toman z kanceláře Toman & Partneři.

Klíčem k řešení je podle Tomana transparentní diskuse mezi státem, operátory, dodavateli a odbornou veřejností, především však důsledné oddělení politického a právního posouzení činnosti dodavatelů a technických a netechnických kritérií.

Už v dubnu zveřejnila některá česká média závěry studie, podle níž by vyloučení firmy Huawei z budování sítí páté generace stálo Česko až 38 miliard korun. Dle zjištění Aktuálně.cz přitom data platila přímo Huawei. Jako součást kampaně za to, aby v budování 5G sítí v Česku mohl technický obr podezřívaný ze špionáže pro Čínu figurovat, i přes varování bezpečnostních složek.

Nezávisle vyhlížející analýza think-tanku Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA), varovala tehdy právě před vládními restrikcemi. "Budování 5G bez Huaweie by mohlo zvýšit investiční náklady na tyto sítě o 12 až 38 miliard korun," píše se ve studii, která argumentuje tím, že to omezí konkurenci.

"Výpočet si zadala společnost Huawei a uhradila náklady na analytické práce s ním spojené. Zpracování a publikaci studie zastřešující celkový kontext jsme udělali ve vlastní režii, protože se problematice konektivity věnujeme dlouhodobě a o digitalizaci ekonomiky, budování optických sítí a 5G publikujeme pravidelně," připustil na přímý dotaz Aktuálně.cz jeden z autorů studie Aleš Rod, ředitel výzkumu CETA.

Na materiálu ovšem chybí jakýkoliv odkaz na to, že zadavatelem je právě čínská firma napojená na tamní vládu.

Podle viceprezidenta Huawei pro region střední, východní a severní Evropy Radoslawa Kedzii by průlomem v otázce zabezpečení 5G sítí mohlo být certifikační schéma NESAS, které se zaměřuje na produkty a zařízení určené pro sítě 4. a 5. generace. Schéma je podle něj standardizovaným mechanismem hodnocení kybernetické bezpečnosti. Poskytuje rámec bezpečnostních záruk pro celé odvětví, a je tedy společné pro všechny výrobce, kteří by chtěli do sítě integrovat svá řešení.

Právě NESAS by podle Kedzii mohl být cestou k posuzování bezpečnosti dodavatelů vzhledem ke svému zaměření na technickou stránku každého výrobku, nikoliv na původ dodavatele.

Technologie Huawei používají všichni tři tuzemští mobilní operátoři. V Česku se v současnosti koná aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Jedním z hlavních dodavatelů technologií pro tyto sítě je Huawei, dalšími jsou například Ericsson nebo Nokia.

Sítě 5G v Česku

  • 5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G. Překonává je především výrazným zvýšením rychlosti přenosu dat, snížení odezvy a zvýšením počtu obsluhovaných zařízení. Lepší technologie v budoucnu může usnadnit fungování takzvaného internetu věcí, kdy k internetu mohou být připojeny a koordinovat se například automobily, senzory ve městech nebo chytré domy.
  • V Česku se na léto chystá aukce frekvencí v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz, které budou pro 5G vyhrazeny. Od aukce si stát slibuje, že na český trh otevře cestu čtvrtému mobilnímu operátorovi, který bude ostatní tlačit do zlepšování a zlevňování služeb. 
  • Klíčové je nastavení podmínek pro účastníky, které provádí Český telekomunikační úřadu (ČTÚ). Okolnosti ale v posledních měsících provázejí kontroverze. Předchozí šéf ČTU Jaromír Novák kvůli sporům s ministerstvem průmyslu právě ohledně aukce o funkci přišel. 
  • Novou šéfkou ČTÚ je právnička Hana Továrková, která přípravu převzala. Legálnost jejího jmenování od začátku budila pochyby.
  • Továrková také sedí ve vedení Českého telekomunikačního klastru, jenž zastupuje drobné mobilní operátory a usiluje o jejich lepší postavení na trhu. Dalším jejím možným střetem zájmů se zabývalo ministerstvo spravedlnosti. Hrozilo jí pokutou kvůli jejímu angažmá v desítce společností.
  • Hospodářské noviny už popsaly, jak Továrková podle svědkyně tajně ovládala firmu, ve které skončily desítky milionů od polostátního gigantu ČEZ. A také to, že firma Syner shání za šéfkou telekomunikačního úřadu pohledávky z jejího minulého podnikání. Protikorupční organizace Transparency International varuje před možným nátlakem na vedení ČTÚ.
 

Právě se děje

Další zprávy