Student Agency má nové autobusy. Svařili je v Česku

Radek Pecák Radek Pecák
21. 5. 2014 14:50
Devět nových vozů za 110 milionů korun bude jezdit z Prahy do Německa.
Foto: Student Agency

Praha – Na linkách Praha – Mnichov a Praha – Norimberk – Mannheim začnou od příštího týdne jezdit nové dvoupodlažní autobusy Setra, které koupil největší tuzemský provozovatel dálkových linek – společnost Student Agency podnikatele Radima Jančury.

Cena za devět nových autobusů, které mají kapacitu 73 míst k sezení, byla 110 milionů korun. Stroje nejsou v tradičních žlutých barvách dopravce, ale v bílo-červeném korporátním zbarvení německé Deutsche Bahn. Právě pro ně bude Jančurova firma zmíněné linky provozovat.

„Je to další krok ve strategickém partnerství obou firem, které trvá již od prosince 2011,“ říká Ivana Kašická, ředitelka autobusové dopravy firmy.

Skříně autobusů vyrobili dělníci v závodě Mercedes-Benz v západočeském Holýšově.

Díky těmto autobusům se přepravní kapacita na zmiňovaných linkách navýší o 22 procent. Vozy pohání nové šestiválcové motory s výkonem 510 koní, které vyvinul Mercedes-Benz.

Autobusy mají řadu nových bezpečnostních asistenčních systémů, které mají minimalizovat možnost nehody, jsou také podstatně komfortnější pro cestující. Například rozestup mezi sedadly je zde 820 milimetrů. Cestujícím k příjemnému cestování poslouží klimatizace, zásuvky 230 V pro napájení elektronických zařízení během přepravy, wifi připojení zdarma po celé délce trasy a samoobslužný automat na nápoje.

Zrakově postižení cestující naleznou číslování sedadel v Braillově písmu jako důležitou informaci pro orientaci. Připravena jsou také místa pro přepravu vozíčkářů.

Společnost plánuje, že osm autobusů bude nasazeno do provozu od příštího pondělí, devátý bude v záloze. Celkový počet vozů ve flotile autobusové dopravy Student Agency stoupl na 160.

 

Právě se děje

Další zprávy