Strop na provize u pojištění nebude. Vláda našla kompromis

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
27. 8. 2015 17:34
Provize budou pojišťovny podle návrhu, který schválila koaliční rada, vyplácet nově po dobu pěti let.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha – Koaliční rada našla shodu na návrhu zákona, nad kterým se v červnu utkali ministr financí Andrej Babiš (ANO) a poslanec ČSSD Ladislav Šincl. Strop na provize, které mohou pojišťovny vyplácet externím prodejcům, nový zákon zavádět nebude, rozloží ale jejich výplatu do pěti let. Dnes zákon tuto lhůtu nespecifikuje.

Rozpočítávat na pět let by se nově měly i pořizovací náklady při výpočtu takzvaného odkupného pojistné smlouvy Počítá s tím pozměňovací návrh novely zákona o pojišťovnictví, na kterém se ve středu dohodla koaliční rada.

"Rozložení výplaty provizí v čase má za cíl zvýšit zainteresovanost pojišťovacích zprostředkovatelů na dlouhodobém trvání zprostředkovaného pojištění. Rozložení pořizovacích nákladů při výpočtu odkupného má zajistit, že když už dojde k předčasnému ukončení pojištění, dostane klient větší část zaplaceného pojistného zpět v podobě tzv. odkupného," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Lídři koaličních stran se ve středu dohodli na regulaci odměn pro pojišťovací zprostředkovatele. Současný návrh ministerstva financí vrátí v Poslanecké sněmovně do druhého čtení a doplní jej o pozměňovací návrh schválený koalicí.

Spor kolem provizí

Projednávání zákona v polovině června ve Sněmovně vyvolalo konflikt mezi poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Důvodem byl měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění, na který poukázal autor návrhu, právě poslanec Šincl. Naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy šéfa hnutí ANO a majitele Agrofertu Babiše.

Ministr financí jeho vystoupení označil za "sprostý koaliční podraz". Rozpočtový výbor totiž předtím podpořil Šinclův návrh a ministerstvo s tím v zásadě souhlasilo. Poté ale svůj postoj začalo měnit.

Podstatou Šinclova návrhu bylo zamezit současné praxi, kdy zprostředkovatelé ve snaze získat provizi za uzavření nové smlouvy s klienty ukončují smlouvy nejčastěji mezi druhým až pátým rokem pojištění. Šincl chtěl svým návrhem snížit a stanovit maximální odměnu pojišťovacím zprostředkovatelům. Částku, o níž se provize sníží, tj. přes čtyři miliardy korun ročně, chtěl připsat pojištěným lidem do výnosů.

Samotná novela upravuje činnost pojišťoven a zajišťoven podle několika evropských směrnic. Hlavním cílem změn je posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů pojišťovacích služeb. Cílem unijních předpisů je vytvoření vnitřního trhu s pojištěním a zajištěním s využitím tzv. jednotného evropského pasu, který můžou v rámci unie používat už banky. Novela také rozšiřuje dohledové pravomoci ČNB a má platit od příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy