Strojírenské Vítkovice se loni propadly do ztráty 82 milionů korun

ČTK ČTK
27. 6. 2016 15:45
Tržby Vítkovic klesly o 16,4 procenta na 10,87 miliardy korun. Akcionáři dnes schválili podmínky, za nichž si skupina bude moci vzít od čtyř bank syndikovaný úvěr ve výši 6,837 miliardy korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Vítkovice Machinery Group

Ostrava - Strojírenské Vítkovice se v loňském roce dostaly do konsolidované ztráty 82,25 milionu korun. V roce 2014 přitom konsolidační celek vytvořil zisk 342,13 milionu korun. Vítkovice ale loni celkem o 621 milionů korun zvýšily rezervy a opravné položky a měly provozní zisk.

Tržby Vítkovicím klesly o 2,13 miliardy korun (16,4 procenta) na 10,87 miliardy korun. Hospodářské výsledky dnes schválila valná hromada mateřské společnosti Vítkovice, a. s.

Akcionáři dnes rovněž schválili podmínky, za nichž si skupina bude moci vzít od čtyř bank syndikovaný úvěr ve výši 6,837 miliardy korun.

Do strojírenského konsolidačního celku patří přes 20 společností, kromě mateřské firmy například Vítkovice Heavy Machinery, Vítkovice Power Engineering nebo Vítkovice Hammering. Jde o firmy, které hlavní vlastník Jan Světlík v minulosti koupil od státu. Velké ztráty loni dosáhla zejména společnost Vítkovice Power Engineering, po předloňském třímilionovém zisku činila v roce 2015 její ztráta 453,6 milionu korun.

Celý holding pak zahrnuje ještě další společnosti, například nově vzniklé firmy. Společností je celkem více než 30 a zaměstnávají přes 8000 lidí. Celý holding loni podle předběžných výsledků dosáhl konsolidovaného zisku 240 milionů korun, což bylo o 160 milionů korun méně než v roce 2014.

Předseda představenstva a generální ředitel Vítkovic Jan Světlík a místopředseda představenstva Jaromír Šiler uvedli ve výroční zprávě Vítkovic, a. s., že celkový vývoj ekonomik ve světě je nadále velmi pomalý a pro skupinu Vítkovice značně rizikový. Na výkonnosti skupiny se podle nich odrazily například snižující se růst Číny, prohlubující se recese v Rusku nebo nejistý vývoj v Asii.

"V rámci skupiny Vítkovice byla přijata řada opatření ke stabilizaci firmy a celkové dopady na skupinu Vítkovice byly výrazně nižší než u konkurence. Pokud bude negativní vývoj světových ekonomik nadále nepříznivý, jsme připraveni přijmout další sérii opatření ke stabilizaci firmy," uvedli Světlík se Šilerem.

Samotná mateřská firma Vítkovice, a. s., dosáhla loni zisku 219,77 milionu korun. Zisk byl o 4,7 milionu korun (2,2 procenta) vyšší než v roce 2014. Tržby společnosti klesly o 167,8 milionu korun (9,3 procenta) na 1,65 miliardy korun. Vítkovice, a. s., jsou jádrem původní struktury holdingu a zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celé seskupení.

Valná hromada dnes schválila zajištění úvěru 6,837 miliardy korun, o němž Vítkovice vyjednávají s Komerční bankou, HSBC, Českou spořitelnou a Commerzbank. Pátá banka - Raiffeisenbank - z bankovního klubu odstoupila. Společnosti Vítkovice, a. s., i její dceřiné firmy, které se syndikovaného úvěru budou účastnit, budou za půjčku ručit svými závody, akciemi, vybranými obchodními známkami i pohledávkami. Radim Laník, který za koordinaci financování Vítkovic zodpovídá, řekl, že úvěr bude refinancováním úvěrů, které už podnik splácí.

Společnost Vítkovice, a. s., čelila nedávno insolvenčnímu řízení kvůli pohledávce za necelých 438 000 korun. Soud řízení zastavil, poté co věřitel návrh stáhl. Podle Vítkovic šlo o šikanózní návrh. Insolvenčnímu řízení dosud čelí společnost Vítkovice Power Engineering. Podle Vítkovic ale firma v žádném případě není v situaci úpadce.

Jan Světlík starší na konci loňského roku odešel z pozice předsedy představenstva společnosti Vítkovice Holding, na jeho místo nastoupil jeho syn Jan Světlík mladší. Na konci června Světlík starší skončí i ve funkci generálního ředitele Vítkovic, a. s., od července ho nahradí Libor Witassek. Světlík dál bude předsedou představenstva společnosti i dalších představenstev ve skupině a předsedou dozorčí rady. Změnou ve vedení chce oddělit vlastnictví firmy od výkonné funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy