V Česku vznikne polygon pro auta bez řidiče za miliardy korun, Stříbro schválilo projekt

ČTK ČTK
19. 3. 2018 14:18
Polygon má do západních Čech přitáhnout špičku automobilových vývojářů z Evropy.
Takto by měl polygon u Stříbra vypadat.
Takto by měl polygon u Stříbra vypadat. | Foto: Accolade

Stříbro - Zastupitelé Stříbra schválili projekt polygonu pro testování a certifikaci vozidel bez řidiče, který by měl u tohoto města stát do roku 2022. V okrajové městské části Těchlovice ho připravuje česká investiční skupina Accolade. Náklady dosáhnou několika miliard korun.

Do ČR má přitáhnout špičku automobilových vývojářů z Evropy. Stříbro upraví územní plán města tak, aby stavbu v budoucnu umožnil, řekl mluvčí skupiny Jiří Sochor.

Mapa polygonu
Mapa polygonu | Foto: Accolade

"Zaměstnání tam najde řada vysokoškolských odborníků. Věřím, že je to pro Stříbro i pro celou republiku výjimečná příležitost," uvedl výkonný ředitel Accolade Milan Kratina.

Vývoj aut, která se umí řídit sama, představuje podle něj současný možná nejnáročnější IT a strojírenský problém ve světě. "Musíme být součástí jeho řešení, aby se u nás mohl dál rozvíjet špičkový automobilový výzkum a vývoj," dodal Kratina.

"Společně s případnou výstavbou polygonu chceme ve spolupráci s krajem vyřešit dlouho připravovaný severní obchvat města. Doprava je tu nárazově hodně složitá," řekl starosta Karel Lukeš (BEZPP).

Podle místostarosty Martina Záhoře (ANO), pověřeného jednáním s investorem, by výstavba polygonu Stříbru jen na dani z nemovitosti přinesla každoročně přes pět milionů korun do rozpočtu. "Zásadní je najít takovou podobu projektu, která bude pro občany města výhodná," dodal.

Na projektu polygonu spolupracuje Accolade s ČVUT v Praze, konkrétně s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky, který se zaměřuje na kybernetická řešení, a dále s VUT v Brně, které optimalizuje povrchy polygonu.

Vizualizace polygonu
Vizualizace polygonu | Foto: Accolade

Zájem o jeho rozvoj má také Centrum aplikovaného výzkumu Nevadské univerzity z USA i výrobci komponentů.

Zastupitelé hlasovali o projektu po dvou veřejných projednáních. "Provoz polygonu odpovídá málo vytížené okresní silnici za zeleným valem. Tomu bude odpovídat i prakticky žádný hluk či zplodiny. Nic z toho by sousedé neměli pocítit," uvedl Sochor.

Mezi uživateli okruhu budou převažovat vozidla bez spalovacího motoru. Stříbro leží blízko dálnice D5 a v ideálním středu mezi hlavními evropskými automobilkami.

Accolade investuje do infrastruktury pro podnikání. V ČR a Polsku má za sebou stavbu 21 velkých průmyslových projektů. Její budovy si pronajímají třeba KION v Ostrově u Stříbra, GE Aviation v Praze Letňanech, Tchibo v Chebu, Raben v Hořovicích, DHL pro Estée Lauder v Chebu. Klienti skupiny zaměstnávají po světě asi milion lidí. Accolade také vlastní provozovatele brněnského letiště Tuřany.

 

Právě se děje

Další zprávy