Střední Čechy se připravují na blackout. Chystá se největší cvičení v dějinách kraje

on on
3. 9. 2018 16:39
Celokrajské cvičení Blackout 2018 má prověřit schopnost regionu fungovat při výpadku dodávek elektrické energie. Starostové si vyzkouší i nouzové čištění vody.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Složky integrovaného záchranného systému, obce s rozšířenou působností, oblastní nemocnice, státní úřady i soukromé subjekty si vyzkouší, jak by byly schopné fungovat bez dodávek elektrické energie. Energie ve skutečně omezená nebude, řekla v pondělí na tiskové konferenci hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Středočeský kraj zahájí v úterý cvičení Blackout 2018, které má za cíl simulovat ztrátu energie vzniklé například živelnou pohromou. Scénář taktického dvoudenního cvičení připravil Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje.

Podle jeho ředitele Miloslava Svatoše se scénář zaměří na procvičení řízení řešení simulované krizové situace výpadku proudu. Má za cíl prověřit, jestli jsou scénáře pro obnovení napájení, včetně určení priorit pro zajištění zásobování elektřinou, platné.

Při cvičení dojde i k ukázce nouzového zásobování obyvatel pitnou vodou. "Letošní extrémní sucha ukázala, že zásobování pitnou vodou nemusí být samozřejmost. Jsem proto rád, že při tomto cvičení si opět vyzkoušíme zajištění nouzového zásobování obyvatel vodou a ve spolupráci s ministerstvem zemědělství budou vyškoleni zástupci obcí, aby uměli ovládat například mobilní úpravu pitné vody," řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

 

Právě se děje

Další zprávy