Hrozby pro eurozónu: Čínská burza i vyšší sazby v USA

ČTK ČTK
13. 8. 2015 14:56
Z posledního zasedání ECB dále vyplývá, že z budoucnosti zadluženého Řecka evropští bankéři naopak strach příliš nemají.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Frankfurt - Přílišná kolísavost finančních trhů v Číně by mohla mít na zatím křehké hospodářské oživení v eurozóně větší dopady, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to ze zápisu z červencového zasedání vedoucích představitelů Evropské centrální banky (ECB).

Ekonomiku eurozóny by prý mohlo negativně ovlivnit rovněž očekávané zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech.

ECB nicméně v zápisu nevyjádřila výraznější obavy ohledně Řecka. Rizika spojená s řeckou dluhovou krizí jsou podle ní pod kontrolou a dohoda o novém záchranném programu pro Řecko by měla zvýšit důvěru v celou eurozónu.

Hospodářské oživení v eurozóně podle zápisu zůstává mírné a postupné, což je "neuspokojivý" výsledek s ohledem na výrazný růst ekonomiky Spojených států. Některé ekonomické údaje navíc signalizují přetrvávající slabiny a rizika, uvedla ECB.

"Zejména finanční vývoj v Číně by mohl mít větší dopad, než se očekávalo, protože tato země hraje klíčovou roli ve světovém obchodě," píše se v zápisu, z něhož citovala agentura Reuters. "Toto riziko by mohly zesílit negativní dopady zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech na růst rozvíjejících se ekonomik," dodala ECB.

Index šanghajské akciové burzy za měsíc do červencového zasedání ECB ztratil více než 20 procent. Tento týden Peking navíc opakovaně devalvoval svou měnu jüan, která tak za poslední tři dny oslabila až o čtyři procenta. Dnes se ale zotavila.

 

Právě se děje

Další zprávy