Strach investorů z populistů sílí. Zbavili se cenných papírů za 500 miliard eur

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
26. 5. 2016 10:43
Investoři se v obavách z politické budoucnosti Evropy zbavují evropských dluhopisů a akcií. Zdejší ekonomika je na rozdíl od jiných regionů vůči populismu citlivější kvůli tomu, že rozhodování Evropské unie stojí na konsenzu. Znepokojení nad posilováním populismu vyjádřila i Evropská centrální banka - nejvíce se bojí rozpadu Evropy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Vídeň - Vzestup populistické politiky, kterou v Evropě reprezentuje například strana FPÖ těsně poraženého rakouského prezidentského kandidáta Norberta Hofera, poškozuje evropskou ekonomiku. Podle německého deníku Die Weltinvestoři v obavách z dalšího vývoje z Evropy stáhli investice za více než 500 miliard eur a přesměrovali je jinam.

Podpora populistů roste nejen v Rakousku. Příkladem může být Řecko, Španělsko nebo Finsko.

Populistická politika se sice vyskytuje i jinde ve světě, nikde ale podle Die Welt nemá tak velké ekonomické dopady. Důvodem je způsob, jakým funguje Evropská unie. Důležitá rozhodnutí totiž musí schválit všechny členské státy. Stačí tedy, aby ve vedení jedné země stál populista nebo extremista - a EU shodu nenajde. Pro zahraniční investory je přitom nejdůležitější stabilita a předvídatelnost.

Před populistickými stranami varovala tento týden ve své zprávě o finanční stabilitě také Evropská centrální banka. Znepokojuje ji zejména riziko rozpadu Evropy na menší části.

Jen od začátku roku převedli manažeři fondů investujících do evropských indexů jinam téměř 20 miliard dolarů. Právě fondy zaměřující se na investování do akciových indexů přitom patří u mezinárodních investorů mezi nejoblíbenější.

Odliv investičních prostředků z Evropy navíc zrychluje a kromě akcií se týká i dluhopisů. V tomto případě investoři převedli do jiných regionů dokonce půl bilionu eur. U dluhopisů ale hraje kromě nejisté politické budoucnosti velkou roli také prostředí nízkých úrokových sazeb Evropské centrální banky.

Populistická politika v Evropě ovlivňuje podle Die Welt také společnou evropskou měnu. Euro se vůči americkému dolaru v úterý propadlo na dvouměsíční minimum 1,1146 dolaru za euro.

Pokud by se odliv kapitálu z Evropy nezastavil, mohlo by to přinést růst nezaměstnanosti. Ta by ale pravděpodobně vedla k tomu, že by stále více lidí hledalo jednoduchá řešení u populistických stran. Vznikla by tak spirála, ze které vede k ekonomickému růstu jen obtížná cesta, píše Die Welt.

Rakousko má za sebou nejdramatičtější volby své moderní historie. Kandidát krajně pravicové FPÖ velmi těsně prohrál s bývalým šéfem zelených. | Video: Martin Novák
 

Právě se děje

Další zprávy