Tuny másla schovává stát v tajném skladu na horší časy. Teď řeší, kdo se o ně postará

Ekonomika Ekonomika, Markéta Řeháková
17. 3. 2019 19:23
Na utajeném místě v západních Čechách uchovává stát v mrazácích přes 400 tun másla. Má je na starosti Správa státních hmotných rezerv, jejíž úkol je zajistit přípravu na výjimečné a nečekané situace, kdy není možné běžné zásobování potravinami či palivy. Zásoby je nutné udržovat čerstvé a v pohotovosti a stát za ně ročně utratí 2,5 miliardy korun. Vláda se snaží přesnou polohu i velikost rezerv tajit, mnoho návštěvníků sem proto nezavítá. Podívejte se, jak takový "máselný" úkryt vypadá a s jakými problémy se v současnosti potýká.
Foto: Honza Mudra

Ukryté zásoby stojí ročně miliardy

Na utajeném místě v západních Čechách uchovává stát v mrazácích přes 400 tun másla. Má je na starosti Správa státních hmotných rezerv, jejíž úkol je zajistit přípravu na výjimečné a nečekané situace, kdy není možné běžné zásobování potravinami či palivy. Zásoby je nutné udržovat čerstvé a v pohotovosti a stát za ně ročně utratí 2,5 miliardy korun. Vláda se snaží přesnou polohu i velikost rezerv tajit, mnoho návštěvníků sem proto nezavítá.

Ve státních hmotných rezervách ale neleží jenom potraviny. Jsou připravené například na příchod uprchlíků při konfliktu v sousední zemi. V takové situaci dokážou zaměstnanci správy mimo jiné postavit a zásobovat stanové evakuační městečko.

 

Právě se děje

Další zprávy