Stovky klientů zkrachovalé Marine Tour se začínají vracet

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 6. 2015 11:17
Úpadek CK Marine Tour je jeden z největších za poslední roky. Letos jde o třetí cestovní kancelář, která zkrachovala.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - První ze 712 klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Marine Tour se dnes začnou vracet ze zahraničních pobytů v Turecku, Bulharsku a v Řecku do Česka. Vracet se budou postupně v plánovaných termínech do pátku 3. července. Jejich pobyt a zpáteční cesta by měly být podle cestovní kanceláře zajištěny.

Dalších 3750 klientů, kteří si koupili zájezdy s odlety plánovanými od června do října, ale na dovolenou již neodjede. Informovala o tom mediální zástupkyně cestovní kanceláře Simona Kopová.

Téměř 500 klientů, kteří měli dnes a v sobotu odcestovat, cestovní kancelář kontaktovala s omluvou. Podrobné instrukce začne všem klientům rozesílat ještě dnes. Během dnešního dopoledne má začít fungovat také bezplatná informační linka pro klienty s číslem 800 800 100.

"Klientům, kteří měli na dovolenou odjet již dnes a zítra, i všem dalším klientům, jejichž zájezdy se neuskuteční, se za tuto situaci omlouváme. Asistenční službě pojišťovny poskytneme veškerou součinnost tak, aby mohli být řádně odškodněni," uvedl nový jednatel CK Marine Tour Radomír Huscher.

Své nároky na odškodnění mohou klienti hlásit u asistenční služby pojišťovny Generali. "Ve spolupráci s asistenční službou jsme zahájili všechny potřebné kroky, abychom zajistili návrat klientů cestovní kanceláře zpět do vlasti. Další podrobnosti včetně termínů jednotlivých odletů ze zahraničí budou známy v nejbližších hodinách," uvedl generální ředitel pojišťovny Generali Pavel Mencl.

Cestovní kancelář byla pojištěna na téměř 45 milionů korun, což podle Huschera stačí na plné vypořádání nároků všech klientů, kteří si zakoupili pobytové zájezdy CK Marine Tour. Zástupci společnosti spolupracují s Europ Assistance, asistenční službou pojišťovny Generali, u které byla cestovní kancelář proti úpadku pojištěna.

"Do ekonomických potíží se cestovní kancelář dostala především kvůli novým platebním podmínkám ze strany agentury v Turecku," dodal Huscher.

Majitelka CK Marine Tour Stanislava Aknar společnost ve čtvrtek prodala. Změna ještě není patrná v obchodním rejstříku. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže by mohlo jít o řízený bankrot. "Ty indicie toho, že přestali komunikovat se svými obchodními partnery nebo že pár dnů před krachem vymění majitele, ale ne v tom pozitivním smyslu, že by firmu převzal investor, který ji bude dál provozovat a vylepší cash flow. Ale, že ji převezme někdo (...) a dovede ji ke krachu, tak to jsou věci, které na mě jako na člověka, který v tom působí 25 let, působí trochu podezřele," řekl Papež.

Úpadek CK Marine Tour je jeden z největších za poslední roky. Letos jde o třetí cestovní kancelář, která zkrachovala. Naposledy zkrachovala takto velká cestovní kancelář v roce 2012 - CK World Travel měla v zahraničí přes 500 klientů.

 

Právě se děje

Další zprávy