Stovky automatů na bitcoiny mají pomoci Řekům s hotovostí

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 8. 2015 18:40
Takzvaná kontrola kapitálu, která trvá již měsíc a půl, tvrdě zasáhla řecké firmy. Většinu surovin a zboží jsou totiž zvyklé dovážet z ciziny.
Bitcoin. Ilustrační foto
Bitcoin. Ilustrační foto | Foto: Bitcoin.org

Atény - Řeckým podnikatelům mají pomoci zvládat současné omezení plateb bitcoiny. Podle tamního listu Kathimerini bude v zemi nainstalována tisícovka automatů na tuto kryptoměnu, což usnadní firmám platby do zahraničí.

Automaty má zajistit evropský poskytovatel bitcoinových služeb Cubits ve spolupráci s řeckou burzou s bitcoiny BTCGreece. Podle organizátorů mají pomoci hlavně malým a středním firmám včetně podnikatelů v cestovním ruchu.

"Pokud půjde vše podle očekávání a neobjeví se žádné zásadní problémy, spustíme první automat od října," uvedl zakladatel burzy BTCGreece Thanos Marinos. Přímo BTCGreece zatím žádné "bankomaty" na bitcoiny v zemi neprovozuje, v centru Atén je nyní dostupný jen automat, který tam před měsícem nainstalovala španělská firma Bitchain.

Zájem o kryptoměnu, která vznikla před šesti lety a není zaštítěna žádnou vládou ani centrální bankou, přitom v posledních týdnech roste. Už v červenci hlásila řecká burza podle webu The Cointelegraph meziměsíční nárůst nových zákazníků o 600 procent.

"Není to jen móda, ale řešení každodenních problémů, které kapitálové kontroly působí lidem i firmám," komentuje Marinos. Řekové podle něj tamním bankám přestali na dlouho důvěřovat, takže jsou navíc vůči digitální měně nyní otevřenější.

Rána pro podnikatele

Kapitálové kontroly omezují Řeky od 29. června. Vláda zavedla limity na pohyb peněz poté, co lidé v obavách z Grexitu a státního bankrotu začali masivně vybírat peníze ze svých bankovních účtů.

Kromě toho, že lze nyní vybrat z banky tedy jen omezené množství peněz, platí restrikce i na přesun peněz do zahraničí. Zatímco běžných Řeků se toto opatření dotýká spíše omezeně, například při nákupu na mezinárodních e-shopech, podnikatelé tak mají problém s placením za suroviny či zboží z ciziny.

Jak uvádí Kathimerini, soběstační jsou řečtí podnikatelé, pokud jde o materiál, jen z dvaceti procent. Zbylé suroviny a zboží, které mají hodnotu zhruba 3,5 miliardy měsíčně, dováží. "Takže třeba výrobce žárovek, který závisí na dovozu mědi z Chile, může vyrábět jen do té doby, než mu dojde materiál," uvádí příklad The Economist.

Denní limit pro pohyb peněz nyní činí 100 tisíc eur, zároveň však podle listu Financial Times stále ještě platí, že do celého Řecka lze denně dovézt položky za maximálně 20 milionů eur. Velké exportní firmy sice mohou mít účet i v zahraničí. Těch je ale podle ekonoma tamní Nadace pro ekonomický a průmyslový výzkum Aggelose Tsakanikase jen zhruba deset až patnáct, takže páteř řecké ekonomiky tvoří menší rodinné podniky.

 

Právě se děje

Další zprávy