Stotisícová výplata opět na cestě, pochvalují si odboráři Škody. Možná je to naposled

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 5. 2019 9:14
Zaměstnanci již netrpělivě vyhlíží výplatní termín, píše týdeník odborové organizace Kovo Škoda Auto. A není se čemu divit. Velká část zaměstnanců totiž dostane ve výplatě částku přes sto tisíc korun hrubého. Mzdy rostou i druhé největší automobilce v Česku, kterou je nošovické Hyundai. Výhled pro následující měsíce už tak pozitivní není. Škodovku čekají velké investice do elektromobilů a celý segment automotive začíná po loňském zvyšování platů znatelně brzdit.
Foto: Škoda auto

Největší česká automobilka Škoda Auto a odbory se dohodly v březnu na nové kolektivní smlouvě s roční platností. Ačkoliv kvůli chystaným velkým investicím už v ní není dojednán tak vysoký nárůst tarifních platů jako v minulém roce, mohou se zaměstnanci těšit na 2500 korun měsíčně navíc, a to už v dubnové výplatě. Zároveň se jim zvýší i osobní ohodnocení, které činí maximálně 20 procent z tarifu. V průměru jde o částku 380 korun. 

Zatímco zvyšování mezd není minimálně v automobilovém průmyslu v poslední době ničím zvláštním, další květnové přilepšení může velká část Čechů  zaměstnancům Škody Auto závidět. Zároveň totiž dostanou 9. května vyplacený variabilní bonus a také jednorázovou prémii, a to v celkové výši 65 tisíc korun.

"Kromě navýšení tarifu o pevnou měsíční částku se budou zaměstnanci díky bonusovému systému opět přímo podílet na hospodářských výsledcích podniku. Tarifní zaměstnanci obdrží variabilní bonus ve výši 61 tisíc korun. Při kolektivním vyjednávání byla kromě toho dohodnuta mimořádná jednorázová prémie ve výši 4000 korun, která bude vyplacena ve stejném výplatním termínu," uvedl v tiskové zprávě Bohdan Wojnar, člen představenstva společnosti.

Další peníze navíc zajistí mnoha zaměstnancům i odměna za odpracovanou plusovou směnu, která se od dubna zvýšila o 100 korun z 1300 na 1400  za noční směnu z pátku na sobotu a z 1400 na 1500 korun za sobotní ranní směnu.

"Od dubna se projevuje rovněž vyšší příspěvek zaměstnancům na doplňkové penzijní spoření o 100 Kč na 1200 Kč měsíčně. Firma tak každoročně zaměstnancům nad rámec jejich příspěvků naspoří krásných 14 400 korun, a to už lze považovat za další příjemný bonus," píše Škodovácký odborář.

Průměrná mzda tarifního zaměstnance společnosti Škoda Auto v roce 2018 činila více než 51 275 korun. Nyní se tak zvyšuje na 53 775 korun. Druhý největší zaměstnavatel v zemi má zhruba 30 tisíc zaměstnanců. 

Mzdy v Hyundai rostly v lednu

Zaměstnanci další velké automobilové společnosti v zemi, Hyundai, si na  mzdách polepšili už v lednu. Základní mzdy se v závodě zvýšily o 9,1 procenta. Proporčně se navýšily i všechny bonusy a příplatky odvozené od základní mzdy.

Průměrný hrubý příjem v nošovické automobilce Hyundai činí nyní u dělnických profesí zhruba 42 tisíc korun a za celý závod zhruba 45 800 korun měsíčně. Mimořádný bonus k 10. výročí zahájení sériové výroby byl podle platné kolektivní smlouvy vyplacen v lednu a činil 100 procent základní mzdy každého pracovníka.

Manažerům se už moc nepřidává

"V letošním roce nevnímáme u kvalifikovaných pozic navýšení mezd v oblasti automotive, a to ani v R&D centrech, která zaměstnávají vysoce kvalifikované odborníky. Specializovaní odborníci v tomto oboru stále drží srovnatelné mzdy s ostatními segmenty na trhu, i když samozřejmě Škoda Auto převyšuje trh," říká Lenka Pešková ze společnosti Hays, která každý rok připravuje detailní průzkum mezd u středních a vyšších pozic napříč obory.

Loni rostly podle studie Hays mzdy v segmentu výroby a strojírenství, kam se řadí i automotive, o tři až pět procent. "To se drží i v roce letošním. Zpomalení trhu je více znát na opatrnosti společností a delším, rozumnějším zvažování při navyšování mezd, které není plošné, ale týká se jen vybraných odborníků nebo skupin odborných pracovníků," dodává Lenka Pešková. 

 

Právě se děje

Další zprávy