Stop insolvenční mafii i šikanózním návrhům. Stát zpřísní dohled nad krachy firem

Vojtěch Blažek ČTK Vojtěch Blažek, ČTK
30. 3. 2016 11:38
Ministerstvo spravedlnosti bude nově kontrolovat práci 500 insolvenčních správců. Novela schválená vládou má vést také ke zprůhlednění insolvencí a omezit formální stěhování firem do jiného kraje. Cílem je také omezení šikanózních insolvenčních návrhů, které chtějí vyřadit konkurenčního podnikatele z boje a poškodit jeho pověst.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Vláda po několika odkladech schválila rozsáhlý návrh novely insolvenčního zákona. Ta má vedle "oddlužovacího byznysu" (podrobněji v samostatné zprávě) omezit šikanózní insolvenční návrhy a celkově zprůhlednit insolvenční řízení.

Ministerstvo spravedlnosti bude nově kontrolovat práci 500 insolvenčních správců, kteří pod dohledem soudů všechna oddlužení řídí. Dnes dohlíží jen na formální výkon jejich úřadu. Ne však na jejich konkrétní kroky. Dělat by to měly soudy, které si ovšem stěžují, že na hloubkový dohled nemají dost času.

"Teď můžeme maximálně kontrolovat, jestli správci dodržují úřední hodiny. Ale už ne, zda nerozprodávají majetek dlužníků pod cenou," řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Zákon také významně rozšíří pravomoci a povinnosti konkurzních správců a soudů. Ztíží také možnost "konkurzním mafiím" odvolat nepohodlného správce.

Nové paragrafy mají mít podle ministerstva především význam pro zprůhlednění insolvencí, jichž ročně v Česku přibude zhruba 30 tisíc. Celkem jich soudy aktuálně řeší okolo 100 tisíc. Hlavně kvůli kauzám některých velkých firem získaly bankroty pověst špinavých bitev o ovládnutí společností.

Novela má omezit i "insolvenční turistiku": případy, kdy se firma před úpadkem formálně přestěhuje do jiného kraje − nejspíš proto, aby se její případ dostal na stůl zdejším soudcům. Stalo se to třeba při insolvenci společnosti Via Chem, přes niž miliardář Petr Sisák ovládá chemičku Spolchemie. Je stíhán za to, že po převedení firmy do Českých Budějovic ovlivňoval soudce, aby mu "šli na ruku".

Ministerstvo chce také intenzivněji chránit adresáty šikanózních insolvenčních návrhů, tedy těch, jejichž cílem bývá vyřadit konkurenčního podnikatele z boje a poškodit jeho pověst. Soud by napříště mohl rozhodnout, že návrhy, které se jeví jako šikanózní, v první fázi řízení vůbec nezveřejní v insolvenčním rejstříku.

 

Právě se děje

Další zprávy