Stomilionový daňový podvod zorganizovali berní úředníci

ČTK ČTK
25. 10. 2013 12:44
Skupina pracovníků albánského berního úřadu připravila stát o 100 milionů korun.
Foto: Aktuálně.cz

Tirana - Skupina pracovníků albánského berního úřadu, včetně vysokých činitelů, připravila stát organizovanými podvody v přepočtu o téměř 100 milionů korun. Informoval o tom server BalkanInsight, podle něhož prokuratura osm provinilců obvinila z krádeže a ze zneužití moci.

Mezi stíhanými je bývalý ředitel daňového úřadu, šéf daňového inspektorátu a několik inspektorů. Ministerstvo financí sdělilo, že tito činitelé ve spolupráci se dvěma místními podnikateli využívali 11 fiktivních společností k podvodnému získávání náhrad za daně z přidané hodnoty. Celkově se tak neoprávněně obohatili o 515 milionů leků (95 milionů korun).

Daňové podvody jsou v Albánii vážným problémem. Tento jeden z nejchudších evropských států má přitom podle Mezinárodního měnového fondu největší státní dluh na Balkáně. Letos, kdy po červnových volbách levicová vláda vystřídala pravicový kabinet, byly prostředky získané daněmi velmi nízké.

Vzhledem k prudkému poklesu rozpočtových příjmů schválil albánský parlament ve čtvrtek naléhavé rozpočtové škrty ve výši 38,8 miliardy leků (přes sedm miliard korun).

Celkové příjmy do rozpočtu albánského státu by podle serveru BalkanInsight letos měly činit 321 miliard leků, což je 23,8 procenta hrubého domácího produktu. Rozpočtový deficit přitom dosáhne 6,2 procenta domácího produktu.

 

Právě se děje

Další zprávy