Sto tisíc lidí mění penzijní fond. Co je čeká u nováčka

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 9. 2013 9:20
Conseq je přesvědčen, že každoroční garance je špatná, bude lidi přesvědčovat ke změně.
Foto: Thinkstock

Praha – Sto tisíc lidí, kteří si dosud spořili na penzi se společností Aegon, se nemusí obávat žádného zemětřesení poté, co její zdejší penzijní společnost koupila česká investiční společnost Conseq Investment Management, která od roku 2013 působí také ve třetím pilíři důchodového systému.

Klienti Aegonu nemusí měnit trvalé platební příkazy, pomocí kterých si pravidelně spoří na penzijním připojištění, a nemusí ani podepisovat nové smlouvy. Prodejci Consequ se je ale budou snažit přesvědčit o tom, že každoroční garance je špatná a že se jim vyplatí přejít do nových fondů.

„Automaticky k nám přecházejí všichni klienti Aegon penzijní společnosti. Nejdůležitější zpráva pro ně je ta, že de facto se pro ně nic nemění,“ řekl online deníku Aktuálně.cz Richard Siuda, ředitel prodeje a člen představenstva společnosti Conseq Investment Management.

Celá Aegon penzijní společnost postupně přejde pod hlavičku Consequ, který se stal jejím stoprocentním vlastníkem. Úspory zůstávají stále ve stejném fondu, mění se jejich správce.

Technicky pak změna bude vypadat zhruba takto: do konce roku 2013 by obchod měla schválit Česká národní banka a bude probíhat převzetí všech procesů novým vlastníkem, který kromě jiného přebírá i zhruba patnáct zaměstnanců Aegon penzijní společnosti. To kromě jiného znamená, že výnos za rok 2013 bude stále plně v režii společnosti Aegon. Jméno penzijní společnosti by se mělo změnit nejspíše na počátku roku 2014, a to pravděpodobně na Conseq transformovaná penzijní společnost, protože Aegon měl zatím jen transformovaný fond – má tedy pouze klienty se starými podmínkami penzijního připojištění, které se měnit nebudou, když to není ani ze zákona možné.

„Když to zjednoduším, tak se změní jen logo, které klienti dostanou na ročním výpise,“ říká Siuda. Výpisy se posílají zhruba na přelomu prvního a druhého čtvrtletí roku, a to bude zřejmě první příležitost, kdy Conseq osloví klienty Aegonu jako nový vlastník a kdy je blíže seznámí s dalšími plány. Zhruba v půlce roku 2014, podle Siudy, by mělo následně dojít k úplné fúzi obou společností.

Penzijní společnost ze skupiny Conseq Investment Management na trhu působí od roku 2013 a prodává pouze produkty ve třetím důchodovém pilíři, tedy pozměněné penzijní připojištění. Doposud sama prodala stovky smluv. Samotná společnost Conseq Investment Management je pak investičním manažerem s více než 15letou historií na českém trhu.

Aktivně proti roční garanci

„Fúze kromě jiného umožní stávajícím klientům Aegonu jednodušeji přestoupit z transformovaného fondu do nových účastnických fondů, o kterých si myslíme, že jsou pro naprostou většinu klientů podstatně lepší,“ odkrývá další z plánů Siuda a dodává, že současné klienty Aegonu bude o prospěšnosti změny přesvědčovat externí síť prodejců, která jim už dříve prodala penzijní připojištění. Conseq s Aegonem totiž spolupracuje již delší dobu, když životní pojištění od Aegonu umožňuje i investice do fondů od Consequ a k prodejům obě firmy využívají stejné zprostředkovatele. Aegon přitom drtivou většinu smluv o penzijním připojištění prodával přes externí prodejní sítě.

Proč Conseq bude aktivně přesvědčovat současné klienty Aegonu k přestupu do nových fondů, které na rozdíl od těch transformovaných nenabízejí v Česku oblíbenou garanci nezáporného zhodnocení? Je to kvůli vyšším ziskům? „Děláme to z toho přesvědčení, že si myslíme, že když má člověk dvacetiletý investiční horizont, tak dát peníze do fondu peněžního trhu, což ty transformované fondy v podstatě jsou, je ohromně ztrátové,“ reaguje Siuda. „Ty fondy ze svého principu nemohou nějak významně překonávat inflaci,“ dodává a říká, že zrovna klientský kmen Aegonu je velmi mladý, a tudíž investuje v dlouhém horizontu.

Siuda se zároveň neobává toho, že by aktivní oslovení s nabídkou přestupu do nových fondů přimělo klienty k odchodu od Consequ. Je přesvědčen, že postupně lidé pochopí základní principy pravidelného investování, které umožňuje v dlouhém horizontu riziko jednorázových poklesů eliminovat. „Máme spoustu klientů, kteří začali pravidelně investovat v roce 2006, prožili si ty ohromné propady s příchodem krize, ale dnes vidí, co to s jejich portfoliem udělalo. Vydělávají,protože vydrželi pravidelně investovat,“ říká Siuda.

Zdůrazňuje přitom také to, že nikoho k přestupu rozhodně nebudou nutit, kdo bude chtít zůstat v transformovaném fondu, zůstane tam. „Navíc na základě našeho předchozího působení na dluhopisovém trhu si věříme, že oproti jiným transformovaným fondům budeme dosahovat lepšího zhodnocení,“ vzkazuje Siuda. Každopádně trvá na tom, že každoroční garance nulového zhodnocení je pro investice v delším horizontu velmi nezdravá.

Lidem, kteří chtějí úspory na penzi investovat nejen do státních dluhopisů České republiky, ale i do akcií a zároveň mít elementární garanci toho, že o své vklady nepřijdou, pak Conseq nabízí garanci návratnosti vkladů na konci spoření. Za měsíční poplatek ve výši pěti procent z pravidelné úložky garantuje, že na konci spoření vyplatí v nominální hodnotě součet vkladů samotného účastníka plus státní příspěvek plus případně i příspěvek zaměstnavatele. Taková garance je podle Siudy férová, když klient i investiční manažer „hrají“ ve stejně dlouhém investičním horizontu.

 

Právě se děje

Další zprávy