Stížnost na dlouhé pauzy kuřáků se vyplatila. Firma odměnila nekuřáky delší dovolenou

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
1. 11. 2017 11:02
Nekuřáci v jedné japonské firmě dostali šest dnů dovolené navíc. Šéf nechtěl kuřáky trestat, ti tak mají novou motivaci, aby se zlozvykem skončili.
Skončíte, když vám dají delší dovolenou?
Skončíte, když vám dají delší dovolenou? | Foto: ISIFA/Thinkstock

Tokio - Takového zaměstnavatele by chtěli všichni nekuřáci. Japonská marketingová firma Piala neobvykle vyřešila tradiční stížnosti nekuřáků na pravidelné přestávky v práci, které si dopřávají kuřáci. Kdo nekouří, má šest dnů dovolené navíc.

Jde o to, že sídlo firmy je ve 29. patře jednoho z tokijských domů, takže kuřáci na jednu cigaretu spotřebují minimálně deset minut času. A na to si stěžoval jeden ze 120 zaměstnanců firmy.

Její šéf ale nechtěl postupovat tak, že by kuřáky trestal, a tak přišel od září s opačným přístupem. Kuřáci se také hájili tím, že při své pravidelné desetiminutovce vedou většinou pracovní hovory.

S novým opatřením mají i oni extra motivaci přestat kouřit. A čtyři zaměstnanci japonské firmy už se k tomu odhodlali. Když to vydrží celý rok, dostanou i oni šest dnů dovolené navíc, píše s odvoláním na firemního mluvčího agentura AFP.

V Japonsku, podobně jako v Česku, pravidelně kouří zhruba každý pátý člověk, ukazují data OECD.

 

Právě se děje

Další zprávy