Stírací los jako touha po okamžitém štěstí. Jsou tu 30 let, to zásadní ale mají vzadu

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 7. 10. 2019 9:42
Na podzim roku 1989 se v tehdejším Československu jako první objevil stírací los Spartakiádní hra. A odstartoval mimořádný zájem, který trvá dodnes. Lidi na nich láká především okamžitá možnost výhry. Podle dostupných údajů ministerstva financí vzrostly například v roce 2016 tržby ze stíracích losů meziročně o třetinu na 2,59 miliardy. Alespoň jednou za rok si los koupí polovina populace Česka.
Třicet let stíracích losů
Třicet let stíracích losů | Foto: Sazka

Jak to začalo

Největším prodejcem stíracích losů v Česku je stále loterijní gigant Sazka, v roce 2012 se přidala společnost Tipsport. V minulosti prodávala losy také firma Fortuna sázky, kterou ale před dvěma lety koupila od skupiny Fortuna právě Sazka a získala tak zcela dominantní postavení na trhu.

K dostání jsou také losy od společností Play Games a Českomoravská loterijní, které také získaly od ministerstva financí licenci pro provozování stíracích losů.

  • První stírací los se u nás objevil před třiceti lety. Odstartoval éru zcela nové zábavy trvající až dodnes. Vůbec prvním losem byla Spartakiádní hra. Přišla s ním Sazka na podzim roku 1989. Stal se okamžitě hitem, emise 10 milionů kusů se vyprodala za pouhé čtyři měsíce.
 

Právě se děje

Další zprávy