Stávka v OKD na spadnutí. Rozhodne se v pátek

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
7. 11. 2013 16:41
V OKD skončilo referendum. Pro stávku jsou potřeba dvě třetiny hlasů.
Demonstrace horníků před někdejším sídlem OKD v Ostravě.
Demonstrace horníků před někdejším sídlem OKD v Ostravě. | Foto: Repro You Tube

Praha - Už zítra bude jasné, zdali odboráři v OKD budou mít při případné stávce silný mandát. Zaměstnanci těžební společnosti OKD mohli do dnešní druhé hodiny odpolední rozhodovat v referendu o tom, zda vstoupí do stávky kvůli neshodám s vedením o podobě nové kolektivní smlouvy na léta 2014 až 2018.

Podle odborového předáka OKD Jaromíra Pytlíka budou výsledky referenda známy v pátek po poledni. Aby mohla být stávka vyhlášena, je potřeba souhlas dvoutřetinové většiny v referendu, přičemž nutná je účast minimálně poloviny z více než 12 tisíc zaměstnanců OKD.

Slevit nemůžeme

Pokud odboráři nasbírají hlasy většiny, neznamená to podle Pytlíka okamžité vyhlášení stávky. „Neznamená to hned stávku, ale spíše vyjádření toho, že zaměstnanci jsou ochotni do stávky jít. To otevírá prostor pro další vyjednávání," vysvětluje Pytlík.

Pokud však vedení nepřijde s nějakým smířlivým řešením, nezbude zaměstnancům nic jiného, než do stávky skutečně jít. „Slevit už nemůžeme," říká Pytlík.

Stávkovou pohotovost vyhlásily odbory OKD 15. října. Důvodem byly zejména neshody s vedením firmy ohledně příplatků na dovolenou a Vánoce, tedy takzvané 13. a 14. platy.

Stávka, tedy další škrty

OKD místo zmíněných příplatků navrhuje zaměstnancům podíl na zisku a nárůst mezd až o čtyři procenta, ale jen v případě splnění plánu v těžbě a bezpečnosti práce. Podle odborářů by se ale i tak zaměstnancům výrazně snížily příjmy.

„Situace na světových trzích s uhlím je nejhorší za několik desítek let. Mimořádně tvrdě dopadla i na OKD. V kontextu této situace je návrh, který předkládáme, velice vstřícný," vzkazuje zaměstnancům přes odborářský týdeník Horník generální ředitel OKD Ján Fabián.

Podle něj stávka nic neřeší. „Každý rozsáhlejší protest spojený se zastavením těžby představuje pro firmu velké náklady. V důsledku to povede k potřebě dalších, často bolestivých úspor," obává se Fabián.

O kolektivní smlouvě vyjednávají odboráři s vedením OKD už od loňského srpna. Bude platit pět let, od roku 2014 do roku 2018.

Firma už během úsporných opatření například propustila 250 zaměstnanců z administrativy a o stovky snižuje počty pracovníků dodavatelských firem. Přestěhovala také své sídlo z Ostravy na Důl Darkov a chce uzavřít ztrátový Důl Paskov.

Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. V Moravskoslezském kraji činila loni průměrná mzda 23 577 korun.

Upozornění vydavatele: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy