Stávka v Lufthanse pokračuje, Prahy se zatím nedotýká

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 11. 2015 13:47
Čtvrtý den stávky palubního personálu má "na svědomí" celkem 136 letů, což se dotkne zhruba 27 300 pasažérů. V pondělí zrušila Lufthansa celkem 929 spojů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Frankfurt nad Mohanem - Stávka palubního personálu německých aerolinek Lufthansa bude pokračovat od středečního rána nepřetržitě až do páteční půlnoci. Týkat by se podle dnešního sdělení odborové organizace UFO měla všech letů na dlouhé a střední vzdálenosti. Dnes aerolinky musely kvůli stávce zrušit celkem 126 dálkových letů a deset letů na kratší vzdálenost.

Omezení se týkají letišť ve Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldorfu a Mnichově. S přílety a odlety z pražského Letiště Václava Havla zatím dnes ale problémy nejsou.

Nepřetržitá stávka by měla začít ve středu ve 04:00 SEČ a skončit až o páteční půlnoci. Dosud odborový svaz UFO vyzýval jen k jednodenním stávkám, do nichž palubní personál vstoupil už v pátek, pak v sobotu, v pondělí a naposledy dnes. V neděli byl provoz standardní.

Vedení Lufthansy mezitím podalo k zvláštním pracovněprávním soudům v Düsseldorfu a Darmstadtu návrh na předběžné opatření, které by konání stávky zakázalo. V Darmstadtu by se mělo rozhodovat ještě dnes kolem 20:00 SEČ.

Dnešní zrušení celkem 136 letů se podle Lufthansy dotkne zhruba 27 300 pasažérů. V pondělí zrušila Lufthansa celkem 929 spojů. Problémy se dnes dotýkají hlavně dálkové dopravy, vnitroněmeckých a evropských letů by se měly týkat minimálně. Stávka bude dnes podle odborářů trvat na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a Düsseldorfu do 23:00 SEČ a v Mnichově do 23:59. Protest se vztahuje pouze na kmenové aerolinky Lufthansa, nikoliv na jejich dceřiné společnosti Germanwings, Swiss Airlines a Austrian Airlines.

Lufthansa se v posledním roce a půl potýkala především se stávkami pilotů, které společnosti způsobily škody v řádu stovek milionů eur. Ztráty z nejnovější stávky zatím společnost nevyčíslila, odhaduje je ale na desítky milionů eur denně.

Podle předsedy Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Martina Wanslebena by se škody způsobené stávkou německému průmyslu mohly vyšplhat až na 25 milionů eur denně (676 milionů Kč).

Odborový svaz Vereinigung Cockpit, který zastupuje piloty Lufthansy a aktuální stávky se neúčastní, dnes napadl u německého ústavního soudu rozhodnutí, kterým ho soud na počátku září donutil vlastní stávku ukončit.

Stávka palubního personálu začala v pátek a pokračovala v sobotu a v pondělí; v neděli byl provoz standardní. Vedení Lufthansy v pondělí večer předložilo novou nabídku kolektivní smlouvy, odboráři však dali najevo, že nový návrh nepovede k rychlému ukončení stávky.

Lufthansa se v posledním roce snaží o snížení nákladů. Firma se obává, že při zachování současného stavu nedokáže v budoucnu konkurovat nízkonákladovým dopravcům a blízkovýchodním leteckým společnostem.

 

Právě se děje

Další zprávy