Stávka slovenských učitelů slábne, některé školy obnovily provoz

ČTK ČTK
26. 1. 2016 15:41
Stávka části slovenských učitelů slábne. Levicová vláda Roberta Fica zopakovala, že už jim mzdy zvyšovala, do březnových parlamentních voleb nelze další podobný krok čekat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Bratislava - Časově neomezená stávka za vyšší platy a za více peněz do školství, kterou v pondělí zahájila část slovenských učitelů, během dneška zeslábla. Vyplývá to z informací slovenského ministerstva školství, které už dříve požadavky pedagogů odmítlo. Premiér Robert Fico zopakoval, že jeho vláda na rozdíl od předchozího kabinetu stran pravého středu pedagogům mzdy zvyšovala.

Zatímco v pondělí se do stávky podle ministerstva školství na pětimilionovém Slovensku zapojilo 179 škol, během dneška to bylo 151 škol. To jsou zhruba dvě procenta jejich celkového počtu.

Iniciativa slovenských učitelů, která stojí za nátlakovou akcí, v pondělí tvrdila, že zavřených bylo až zhruba 300 škol a že další fungovaly jen v omezeném režimu.

Levicový kabinet sociálních demokratů (Směr-SD) odmítl naplnit požadavky nespokojených učitelů do březnových parlamentních voleb. Premiér Fico dnes zopakoval, že za jeho vlády si učitelé polepšili.

"Zvýšili jsme v letech 2012 až 2016 platy učitelů o 22 procent. V žádné profesi ve veřejné správě nebyly zvýšeny platy tak jako učitelům," řekl Fico. Pedagogy také vybídl, aby chápali, že nejsou jedinou skupinou státem placených pracovníků.

Podle Fica má jeho strana Směr-SD v plánu ve zvyšování platů učitelů pokračovat, ovšem za předpokladu, že strana bude součástí příští vlády. "Chceme zvyšovat platy, chceme udělat další změny ve školství," řekl premiér.

Směr-SD je jasným favoritem na vítězství v nadcházejících parlamentních volbách. Strana by ale podle průzkumů veřejného mínění mohla přijít o většinu ve sněmovně, která ji v roce 2012 umožnila sestavit jednobarevnou vládu.

Zástupci slovenských pedagogů dlouhodobě upozorňují, že slovenské školství potřebuje od státu více peněz a že platy učitelů zaostávají za platy jejich kolegů ve vyspělých zemích. Své požadavky pedagogové neprosadili ani v roce 2012, kdy rovněž uspořádali stávku, kterou ale po třech dnech přerušili. Do tehdejší protestní akce se zapojilo mnohem více škol než během nynějšího protestu.

 

Právě se děje

Další zprávy