Stávka pilotů Air France pokračuje, vyjednávání zkrachovalo

ČTK ČTK
27. 9. 2014 14:50
Francouzská vláda vyzvala k ukončení stávky, situace je podle ní už neúnosná. Piloti ale protestují dál.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: AirFrance.com

Paříž - Piloti francouzské letecké společnosti Air France pokračují třináctým dnem ve stávce, která vážně poškozuje finance a pověst firmy.

Vyjednávání odborů s vedením firmy a vládou zkrachovalo a nespokojení piloti hrozí, že budou stávkovat i po 30. září, kdy by podle dosavadních plánů měla stávka nejpozději skončit. Informuje o tom agentura AFP.

Odbory pilotů, které předtím odmítly poslední návrhy vedení Air France, v pátek večer neuspěly při jednání s vládou s požadavkem na jmenování nezávislého vyjednávače. Vláda, jež vlastní 16 procent akcií skupiny Air France-KLM, vyzvala k ukončení stávky, která je podle premiéra Manuela Vallse již neúnosná.

Stávka bude stát 20 milionů eur

Vedení společnosti v pátek večer zdůraznilo, že situace Air France se stává "ohromně křehkou". Ztráty v době stávky odhaduje na 20 milionů eur (přes 550 milionů Kč) denně.

Hlasy proti stávkujícím pilotům zaznívají i mezi zaměstnanci společnosti, kteří v posledních dnech uspořádali několik demonstrací odsuzujících stávku. Představitelé letišť a dalších příbuzných sektorů varovali před následky konfliktu, který je podle nich katastrofou pro francouzské civilní letectví.

Společnost v minulých dnech ustoupila odborům odvoláním záměru posílit svou nízkonákladovou divizi Transavia otevíráním nových základen v Evropě. Nehodlá ale upustit od rozvoje divize ve Francii.

Ještě víc ale pilotům vadí, že vedení odmítá zavést pro piloty Transavie stejné finanční podmínky, jaké mají u mateřské firmy. Ta to rezolutně odmítla s tím, že by to odporovalo podstatě nízkonákladových společností.

 

Právě se děje

Další zprávy